Eiland Dominica afhankelijk van noodhulp Zr. Ms Zeeland

Bevoorrading op Zr. Ms. Zeeland. Foto: Defensie.

Het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland verleent sinds vorige week noodhulp op Dominica. De steun aan moeilijk bereikbare delen van noord-west Dominica is met een week verlengd. Dat is dinsdagavond besloten. Er is na de komst van orkaan Maria, weinig over van de elektriciteits- en watervoorzieningen op Dominica. Bruggen, gebouwen en wegen zijn zwaar gehavend.

Z. Ms. Zeeland ligt nu 4 dagen voor de kust van Dominica maar kon pas dinsdagavond aanmeren. “Het eiland is er zeer ernstig aan toe. Het is nog zorgelijker dan de situatie op Sint-Maarten. Gelukkig kunnen we met onze helikopter overal komen”, vertelt André van der Kamp, commandant van de Zeeland in het NOSRadio 1 Journaal. De wegen zijn moeilijk begaanbaar en bergachtige gebieden zijn verstoken van hulp, zo meldt NOS.

De bewoners van het Bovenwindse eiland ontbreekt het aan bijna alles. Nederlandse militairen waren vorige week het eerst ter plaatse. Naast Nederland, verlenen nu ook Canada, Frankrijk en de Verenigde Staten hulp aan de getroffen bevolking, De schade als gevolg van Maria, maakt transport over de weg zo goed als onmogelijk.

Water en voedselpakketten
Gelukkig liep Zr. Ms. Zeeland eergisteren de haven van het eiland binnen, nadat het al 4 dagen voor de kust lag. Vanaf daar werd al hulp verleend. Aan boord heeft het marineschip 2 snelle FRISC-motorboten en een NH90-boordhelikopter.

De helikopter en de FRISC’s boden uitkomst door de bevolking vanuit de lucht en over het water te voorzien van 17.000 liter drinkwater en meer dan 5.000 voedselpakketten. Volgens de commandant van de Zeeland zijn moeilijk bereikbare delen Dominica volledig afhankelijk van de Nederlandse hulp.

46 evacuaties
De Zeeland en Zr. Ms. Pelikaan fungeren momenteel als bevoorrader voor het eiland. De Zeeland leverde vanuit de eigen tanks inmiddels 13.000 liter water voor het ziekenhuis. Ook had het schip 340 pakketten met ‘high energy biscuits’ aan boord en 500 flexibele plastic jerrycans van 10 liter. Tot gisteravond zijn er 46 personen met de boordhelikopter van de Zeeland om medische redenen geëvacueerd.

Gisteren bracht Zr. Ms. Pelikaan, naast de 17.000 liter inmiddels uitgedeeld water, ook nog 8.000 liter in jerrycans. Ook waren er 400 voedselpakketten van het World Food Program aan boord. De Pelikaan haalt hulpgoederen op in Antigua en transporteert deze naar Dominica. Samen met de Zeeland zorgt dit schip voor de distributie.

Sint Maarten
De inzet van de beide marineschepen bij Dominica gaat niet ten koste van de hulpoperatie op Sint-Maarten. Die gaat onverminderd door en verandert langzaam van noodhulp naar wederopbouw. Met de komst van Zr. Ms. Doorman, gepland op 1 oktober, wordt een grote stap in deze richting gezet. De Karel Doorman is afgeladen met goederen voor de wederopbouw.

 

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Feb 2018 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

HISWA Amsterdam Boat Show

De HISWA vindt plaats van woensdag 7 t/m zondag 11 maart 2018 in RAI Amsterdam. De HISWA Amsterdam Boat Show is het grootste jaarlijkse evenement van Nederland op het gebied van watersport, lifestyle en recreatie. Met honderden boten, een uitgebreid aanbod onderdelen & accessoires voor ieder type boot, lifestyle & recreatie en een boordevol kennis- en activiteitenprogramma, is de HISWA de perfecte start van het nieuwe watersportseizoen voor iedere (aankomend) watersporter.

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →