Hechte samenwerking tussen Nederlandse en Duitse marine

“Dit is een eerste belangrijke stap om in de nabije toekomst geïntegreerd te kunnen optreden. Mooi dat het ondanks het terugtrekken van de Karel Doorman toch is gelukt.” Dat zei commandeur Huub Hulsker afgelopen weekeinde na de grote oefening Northern Coast tegen zijn Duitse ranggenoot Jan Kaack.

Het Korps Mariniers en het Duitse Seebattalion gaan in de toekomst nog intensiever samenwerken in de geïntegreerde Netherlands Amphibious Task Group. Northern Coast was 1 van de stappen op weg daar naar toe. De zogenoemde Initial Operational Capability werd bereikt, het eerste tussenstation naar Full Operational Capability. Gedurende 2 weken trainden eenheden van het Duitse Seebattalion en het Nederlandse Korps Mariniers samen in de Oostzee en aan land in zowel Zweden als Duitsland.

Op 4 februari 2016 ondertekenden de Duitse en Nederlandse Ministers van Defensie een intentieverklaring over verdere samenwerking tussen beide marines. Er zijn afspraken gemaakt over het medegebruik van het Nederlandse Joint Support Ship Zr. Ms. Karel Doorman en de operationele integratie van het Seebataillon in het Korps Mariniers. Sinds de ondertekening hebben beide marines verschillende malen samen geoefend.

Aan Northern Coast deden bijna 20 landen deed mee. Nederland was met onder meer 8 marineschepen sterk vertegenwoordigd.

Zr. Ms. Karel Doorman moest zich uit de oefening terugtrekken. Dit om hulpgoederen te brengen naar Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius.