Marine oefent verdediging tegen ballistische raketten

De Luchtverdedigings- en Commandofregatten Zr.Ms. Tromp en Zr.Ms. De Ruyter vervullen de komende weken een belangrijke rol in de internationale oefening Formidable Shield 2017.  Met deze oefening willen de deelnemende landen de internationale samenwerking op het gebied van verdediging tegen ballistische rakketten verbeteren.

Tijdens Formidable Shield wordt vanaf het Schotse eiland Benbecula een Terrier Oriole raket gelanceerd. Met een snelheid van bijna 15.000 km per uur simuleert deze een ballistische raket. Zr.Ms. De Ruyter detecteert de raket met haar gemodificeerde SMART-L radar en volgt deze tot buiten de dampkring. De data geeft zij door aan een Amerikaanse marineschip, die op haar beurt een Standard Missile 3 lanceert om het doel te vernietigen, nog vóórdat zij het doel op eigen radar heeft. Gelijktijdig verdedigt Zr.Ms. Tromp het vlootverband tegen inkomende doelen.

Door de geavanceerde SMART-L radar aan boord van Zr.Ms. De Ruyter behoort Nederland tot de koplopers binnen de NAVO op het gebied van de verdediging tegen ballistische raketten. Naast de Nederlandse fregatten vormen schepen van de Verenigde Staten, Canada, Engeland, Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje de maritieme taakgroep.

In 2015 toonde de Koninklijke Marine tijdens de At Sea Demonstration met Zr.Ms. De Zeven Provinciën aan over de unieke capaciteit te beschikken om gelijktijdig ballistische raketten te kunnen detecteren en volgen met behoud van de eigen luchtverdedigingscapaciteit. Toen detecteerde Zr.Ms. Zeven Provinciën een Terrior-Orion tot buiten de dampkring en gaf deze informatie door aan de Amerikaanse Aegis klasse destroyer. Het Amerikaanse schip gebruikte deze informatie om met haar Standard Missile 3 (SM-3) raket dit doel te vernietigen. De Terrior-Oriole, het doel dat gebruikt wordt tijdens Formidable Shield, vliegt ruim tweemaal zo hoog en ver in vergelijking met de Terrier-Orion.