Engeland zet Nederlandse Zandmotor in tegen kusterosie

Bij de Bacton Gas Terminal moet de kustverdediging verstevigd worden en de dorpen Bacton en Walcott in het Engelse Norfolk beschermd worden tegen kusterosie. De Bacton Gas Terminal en het North Norfolk District Council gaan de internationale Zandmotor inzetten, een ontwerp van Royal HaskoningDHV. Met deze duurzame oplossing voor kusterosie wordt 1,5 miljoen kubieke meter zand langs de kust opgespoten als bescherming voor een 5 kilometer lange kuststrook.

Langdurige kusterosie zorgt voor kaalslag van de stranden in het gebied daardoor komen kliffen en zeeweringen bloot te liggen. De urgentie van het project werd nog eens benadrukt door de zware stormen in 2007 en 2013 die aanzienlijke erosie van de kliffen en overstromingen veroorzaakten. In het gebied liggen de voor Groot-Brittannië essentiële Bacton Gas Terminal, geëxploiteerd door Shell en Perenco, en enkele dorpen.

Het project is een publiek-private samenwerking tussen de Bacton Gas Terminal en het North Norfolk District Council (NNDC). NNDC is de beheerder.

De natuurlijke energie van de zee wordt gebruikt om het zand te verspreiden
Jaap Flikweert, Flood Resilience Leading Professional bij Royal HaskoningDHV: “Bij dit initiatief werken we samen met Britse partners om de Nederlandse Zandmotor te vertalen naar een compleet andere context. We maken gebruik van de natuurlijke energie van de zee om het zand te verspreiden. Dat maakt deze oplossing betaalbaar en versterkt de natuurlijke kustlijn zonder permanente sporen na te laten. Deze Zandmotor kan indien nodig in de toekomst ook worden aangepast en uitgebreid. Het ontwerp dient meerdere functies en er zijn veel stakeholders bij betrokken. Dat brengt ook voordelen met zich mee op het gebied van de financiering

Een zandvolume van 200 voetbalvelden aan zand van 1 meter hoog 
Het zandvolume dat in Bacton wordt gebruikt, is ongeveer gelijk aan 200 voetbalvelden bedekt met een laag van 1 meter zand. Het zand zal uit bestaande goedgekeurde zandwinningsgebieden komen.

De zandsuppletie staat gepland voor zomer 2018
De bewonersparticipatie heeft al plaats gevonden en Royal HaskoningDHV werkt nu aan de milieueffectrapportage. Het bedrijf is ook gevraagd de businesscase voor overheidsfinanciering voor te bereiden en het beheer- en monitoringplan voor het project te ontwikkelen. De zandsuppletie staat gepland voor zomer 2018.

De Zandmotor
De eerste Zandmotor, die in 2011 aan de Nederlandse kust is ingezet, biedt een effectieve oplossing voor zachte kustverdediging en maakt gebruik van natuurlijke processen. Een groot zandvolume wordt op één locatie aangebracht, van waaruit het zand door middel van stroming en golven over een groter deel van de kust wordt verspreid.

Royal HaskoningDHV was intensief betrokken bij het ontwerp en de milieueffectrapportage van de Nederlandse Zandmotor.