“Het is belangrijk om je in te leven in de cultuur en de gebruiken”

Sander van der Meer, Commercieel Manager bij TOS.

Hij is nog maar net vertrokken naar Indonesië: Sander van der Meer. Voor TOS gaat hij in Jakarta aan de slag als Commercieel Manager. Wij spraken een aantal dagen voor vertrek met deze avonturier over zijn rol, de uitdagingen en kansen in Zuidoost-Azië.

Vertrekken naar Indonesië
Van der Meer is druk bezig met de laatste voorbereidingen als wij hem spreken. Samen met zijn vriendin en 5 maanden oude dochter vertrekt hij voor minimaal twee jaar naar Indonesië. “Mijn vriendin en ik zijn vrij avontuurlijk. We houden van reizen, lopen marathons, beklimmen bergen. We hebben altijd gezegd dat als er de mogelijkheid komt om naar het buitenland te gaan, we dit direct zouden doen”, begint Van der Meer enthousiast te vertellen. “En dat we dan de kans krijgen om naar Indonesië te gaan is helemaal mooi! Indonesië heeft een prachtige cultuur, de mensen zijn vriendelijk en het eten is heerlijk, maar als je geen leuke baan of uitdaging hebt, ga je het niet doen. Dat zit gelukkig ook goed.”

Processen begeleiden en efficiënter laten verlopen
“Op dit moment hebben we al een kantoor in Indonesië waar in totaal elf mensen werken. Indonesië heeft een grote zeevarenden populatie en er is veel vraag naar gekwalificeerd personeel uit Indonesië”, legt hij uit. “Voor diverse klanten vanuit de hele wereld zetten wij rond de 150 man personeel afkomstig uit Indonesië uit. Om kwalitatief goede zeevarenden te leveren, is het belangrijk om de juiste mensen te selecteren. Voordat je dit kan doen, is het belangrijk om je echt in te leven in de cultuur en de gebruiken daar, zodat je potentiële kandidaten op de juiste manier weet te benaderen. En ook heel belangrijk: dat ze je vertrouwen. Dat is de kunst, maar vergt tijd. Deze kandidaten kunnen wij vervolgens binnen TOS een goede opleiding bieden.” De verantwoordelijkheden van Van der Meer zijn dan ook het zo goed mogelijk begeleiden van deze processen en zorgen dat alles efficiënt verloopt. “De focus ligt hier echt op de kandidaten.”

Nieuwe ontwikkelingen en projecten
Naast het begeleiden gaat Van der Meer in Indonesië ook aan de slag met het benutten van nieuwe kansen. “TOS is al ruim 25 jaar actief in de maritieme en offshore sector. Afgelopen jaar zijn we gestart met een nieuw onderdeel: project staffing op het gebied van near shore marine. In Indonesië, maar ook in de overige Zuidoost-Aziatische landen liggen hier veel commerciële mogelijkheden.” Om daar letterlijk aanwezig te zijn en met bedrijven aan tafel te zitten is hier van groot belang. “Binnen deze cultuur wordt dit namelijk veel meer gewaardeerd dan als er bijvoorbeeld telefonische afspraken worden gemaakt. Ook daar ga ik mij mee bezig houden.”

Een oude bekende
Indonesië is geen onbekende voor Van der Meer. Voordat hij afgelopen maart bij TOS begon, is hij zeven jaar werkzaam geweest als crew manager bij Anthony Veder. “Hier was ik verantwoordelijk voor de bemanningsafdeling van het kantoor in Indonesië. Vier á vijf keer per jaar reisde ik af naar Indonesië om te zien hoe alles verliep. Een uitdaging om hier nu echt vast aan de slag te gaan!”

Door: Carlijn van Zuylen 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →