Eerste hybride vakdocent tekent contract STC Group

Op donderdag 7 september heeft Bram Servaas als eerste hybride vakdocent een contract met STC Group ondertekend. Servaas werkt sinds 1994 bij het Havenbedrijf Rotterdam, de laatste jaren als inspecteur Gevaarlijke Stoffen. Vanaf dit schooljaar gaat hij twee dagen in de week zijn kennis en ervaring overbrengen aan de mbo studenten Havenlogistiek van het mbo college STC. De overige dagen blijft Servaas in dienst van het Havenbedrijf en volgt hij een PDG-opleiding.

Te weinig ervaren vakdocenten
Doordat de keuze voor een nautische beroepsopleiding de afgelopen jaren sterk is gestegen is er een tekort aan vakdocenten. In het project Blue Careers werken STC Group, diverse bedrijven en belangenbehartigers samen aan het werven en opleiden van zogenaamde hybride vakdocenten.

Hybride vakdocenten
Hybride vakdocenten staan letterlijk met het ene been in de school en met het andere been in het bedrijfsleven. Deze docenten geven een paar dagen per week les aan mbo’ers die bij het STC een opleiding volgen, helpen bij het actualiseren van de lesprogramma’s en zullen in de loop van het traject onderzoek doen naar innovaties in het eigen vakgebied.De rest van de week zijn de hybride vakdocenten aan het werk bij hun huidige maritieme of logistieke werkgever.

In 2 jaar tijd 10 vakdocenten
De projectpartners hebben zichzelf tot doel gesteld om in twee jaar tijd, 10 vakdocenten te werven en op te leiden tot vakdocent. De hybride vakdocenten krijgen een gedegen opleiding om de benodigde didactische kennis en vaardigheden aan te leren en worden ondersteund door ervaren mentoren.

Projectpartners
Naast STC Group participeren ook het Havenbedrijf Rotterdam, Van Oord, Nautilus International en Stichting Nederland Maritiem Land in dit project, dat mede mogelijk is gemaakt dankzij subsidie vanuit de Europese Unie. Daarnaast hebben Damen Shipyards, IHC en Feadship / Koninklijke De Vries Scheepsbouw een letter of support getekend.