Haven van Hamad in Qatar officieel ingehuldigd

Sleephopperzuiger 'Ambiorix' in Qatar. Foto: DEME

Op 5 september 2017 werd de haven van Hamad in Qatar, één van de grootste havens in het Midden-Oosten, officieel ingehuldigd onder toezicht van Emir Z.H. Sjeik Tamim bin Hamad Al Thani. Deze nieuwe haven gaat helpen om de economische diversificatiedoelstellingen van Qatar te realiseren en de handel op te drijven voor de Qatar National Vision 2030 en daarna. Zodra alle bouwfasen klaar zijn, zou de haven van Hamad een capaciteit van 7,5 miljoen TEU per jaar moeten hebben.

MEDCO (Middle East Dredging Company), de dochteronderneming van DEME in Qatar, voerde de bagger- en landaanwinningswerken uit voor de nieuwe haven, één van de grootste projecten van DEME in het Midden-Oosten. Dit omvatte het baggeren van het 20 km lange toegangskanaal en een bassin voor een marinebasis, de landaanwinning met gebaggerd materiaal om een gebied van ongeveer 4,5 km² te creëren voor de bouw van de marinehaven en voor de nieuwe Economische Zone van Qatar, de bouw van golfbrekers aan elke kant van het toegangskanaal en steenstorting in de marinebasis. In het kader van dit project werd ongeveer 45 miljoen m3 materiaal gebaggerd en afgegraven, vooral harde rotsen. Op piekmomenten waren er ongeveer 1.600 mensen bezig met dit project. Milieubescherming bleek een topprioriteit op de site; zeegras, koraal en mangrove werden veilig verplaatst.

De werken moesten snel worden uitgevoerd. Wegens het toenemende scheepvaartverkeer in de aanloop naar de FIFA-wereldbeker in 2022 was de oude haven van Doha immers te klein en te druk geworden. Dankzij de uitstekende vorderingen van MEDCO kon het eerste commerciële verkeer maanden vroeger dan gepland beginnen. Al in december 2015 kwamen de eerste containerschepen aan in de haven van Hamad.

MEDCO, dat een sterke staat van dienst heeft in het Midden-Oosten, sleepte onlangs het contract voor de herontwikkeling van de oude haven van Doha in de wacht. Onder de vorm van een joint venture gaat MEDCO de baggerwerken uitvoeren om het toegangskanaal te verleggen. Deze haven zal in de toekomst dienst doen als cruiseterminal, die de grootste cruiseschepen van de nieuwste generatie kan ontvangen.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →