Militairen bij Bovenwindse Eilanden vanwege orkaan Irma

Zo’n 100 Nederlandse militairen beveiligen de schuilplaatsen waar de inwoners van Sint Maarten, Saba en Sint-Eustatius (SSS-eilanden) dekking zoeken tijdens het overtrekken van de verwoestende orkaan Irma. Orkaan Irma is een orkaan van de zwaarste categorie 5. Wanneer Irma Sint Maarten verlaat, nemen de mariniers en manschappen de schade op.

De militairen zijn er om zorg te verlenen, de orde te bewaken en om puin te ruimen. Voordat de orkaan de eilanden aandeed assisteerden de militairen bij het handhaven va de avondklok, die had het eilandbestuur ingesteld.


View on Twitter.

Schade opnemen
Na de passage arriveren ook het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland en het ondersteuningsschip Zr. Ms. Pelikaan in het gebied. Zij brengen ondersteunend personeel en materiaal mee vanaf Aruba (de Zeeland) en Curaçao (de Pelikaan). Landmachtmilitairen en leden van de Curaçaose militie varen mee met de Pelikaan. Deze eenheden brengen onder meer de schade in beeld en helpen met het herstellen van de infrastructuur. De Zeeland en de Pelikaan blijven in ieder geval een week op de SSS-eilanden.

Patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland en het ondersteuningsschip Zr. Ms. Pelikaan
De Pelikaan is een ondersteuningsschip met strategische transportcapaciteiten. De Zeeland is een patrouilleschip van de Holland-klasse dat onder andere  voor dit soort operaties is ontworpen. Het schip heeft een helikopter en 2 snelle FRISC-onderscheppingsvaartuigen om mensen en materieel aan land te brengen. Daarnaast heeft het schip opslagruimte voor containers met hulpgoederen en een kraan om deze af te zetten. Ook is er ruimte om ongeveer 100 evacués aan boord te nemen.

Hoofdtaak
Het ondersteunen van civiele en lokale autoriteiten is 1 van de 3 hoofdtaken van Defensie in het Caribisch gebied. Hier valt het leveren van noodhulp na een orkaanpassage onder. Militairen werden voor het laatst ingezet op Haïti, na het passeren van orkaan Matthew in oktober 2016.