Ondanks matige zomer meer verdinkingen dan anders

Reddingsbrigade Nederland heeft de eindbalans opgemaakt van de zomer van 2017. In totaal kwamen de lifeguards van de Reddingsbrigade deze zomer 3.810  keer in actie. In 176 gevallen was er sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie. Zonder hulp van de Reddingsbrigade hadden deze mensen het waarschijnlijk niet overleefd. Er waren 15 dodelijke slachtoffers te betreuren als gevolg van een zwemrecreatie ongeval in open water. Dat zijn bijna twee keer zoveel slachtoffers als in andere zomers.

De Reddingsbrigade heeft nog geen duidelijke verklaring voor het grote aantal slachtoffers. Het wisselende weer zou mogelijk een van de oorzaken kunnen zijn. Met mooi weer was de zee vaak onstuimig volgens een woordvoerder van de Reddingsbrigade. En het vermoeden bestaat dat mensen hun zwemkwaliteiten overschatten terwijl de getijdenstromingen door de wisselende weersomstandigheden sterker dan anders waren.

“Dit jaar hoefden de vrijwilligers van de Reddingsbrigaden gelukkig minder in actie te komen dan vorige jaren. Het minder goede weer deze zomer zal daar een rol in hebben gespeeld. Ik heb nog geen beeld dat het met de zwemvaardigheid van Nederlanders nu ineens beter is gesteld. Vijftien dodelijke zwemongevallen wijst daar niet op en is bovendien meer dan in voorgaande jaren. Laten we vooral waakzaam blijven. Er valt nog zoveel te verbeteren in de wijze waarop we de waterveiligheid in Nederland borgen. Zowel in termen van voorlichting geven, van toezicht houden en van daadwerkelijk ingrijpen valt er nog een wereld te winnen. Iedere  (bijna) verdrinking  is er één teveel.” aldus Koen Breedveld, directeur Reddingsbrigade Nederland.

Zaterdag 16 september 100-jarig jubileum 
Reddingsbrigade Nederland maakt zich nu op voor haar 100-jarig jubileum. Zaterdag 16 september zal dat worden gevierd met een bijzondere dag op attractiepark Duinrell in Wassenaar waar de Reddingsbrigade laat zien wat de Reddingsbrigade doet. Zijne Majesteit de Koning zal bij die gelegenheid  het 1e jubileumboek  ‘De redder in nood’ over  de geschiedenis van 100 jaar Reddingsbrigade Nederland in ontvangst nemen.