Marine flink uitgepakt tijdens Wereldhavendagen

Zo’n 430.000 bezoekers bezochten het afgelopen weekend de 40e editie van de Wereldhavendagen in Rotterdam. Voor de marine een uitgelezen kans zich te presenteren. 

Een van de publiekstrekker tijdens het 3-daagse festijn was logistiek ondersteuningsschip Zr. Ms. Karel Doorman.  Op dit grootste schip van de marine mocht iedereen die wilde een kijkje nemen. Dat gold ook voor het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Tromp, patrouilleschip Zr. Ms. Holland, mijnenjager Zr. Ms. Willemstad en duikvaartuig Cerberus.

Prins Maurits bevorderd tot kapitein ter zee
Overigens ontving de Karel Doorman vrijdag, naast de duizenden andere bezoekers, een bijzondere gast. Prins Maurits werd aan boord, in bijzijn van familie, bevorderd tot kapitein ter zee. De prins is reservist bij de marine.

De marine toonde haar kunnen
Met spectaculaire demonstraties van varend en vliegend materieel was er op het water nog veel meer te beleven. De marine toonde haar kunnen. Hoe ze de strijd aangaat met piraten bijvoorbeeld, op welke manier drugstransporten worden onderschept en wat er komt kijken bij een reddingsoperatie op zee. De NH90-maritieme gevechtshelikopter van het Defensie Helikopter Commando en snelle rubberboten (FRISC’s) lieten daarbij hun kwaliteiten zien.

Rotterdam de bakermat van het elitekorps
Uiteraard ontbrak ook het Korps Mariniers niet. In een opgebouwd mariniersdorp aan de Parkkade waanden bezoekers zich in een compleet andere wereld. Een ritje in een rupsvoertuig, je gezicht laten camoufleren of de hindernisbaan bedwingen: het kon allemaal in Rotterdam, de bakermat van het elitekorps.

De mariniers zijn van alle markten thuis. Zij luisterden de Wereldhavendagen bij de zaterdagavondshow ook nog muzikaal op. Samen met internationale artiesten vormden de Marinierskapel der Koninklijke Marine en de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers een muzikaal middelpunt vanaf het gigantische ladingsplatform Big Roll Baffin.