Bemanning kotter brengt NVWA-inspecteurs in levensgevaar

Dinsdagnacht zijn 8 bemanningsleden van een Nederlandse pulskotter aangehouden in de haven van Vlissingen. De NVWA heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag tegen de vissers, zo meldt het Openbaar Ministerie

De vissers zouden de NVWA-inspecteurs in levensgevaar hebben gebracht op volle zee. Tijdens een kustwachtcontrole kwamen drie inspecteurs en medewerkers van de Rijksrederij de kotter tegen en riepen de kotter op om aan boord te kunnen voor controle. De kotter reageerde niet op de oproepen. Toen de inspecteurs vervolgens langszij voeren, haalde de schipper plotseling zijn netten op. De rubberboot met daarop de inspecteurs en medewerkers van de Rijksrederij raakte daardoor verstrikt in de netten en werd grotendeels onder water getrokken. Nadat twee NVWA-inspecteurs aan boord van de kotter waren geklommen, lukte het om de kotter te laten stoppen.

Illegaal vistuig aan boord 
Aan boord constateerden de inspecteurs dat de kotter gebruik maakte van illegale binnenkuilen. Dat zijn netten met een kleinere maaswijdte dan toegestaan. Doordat de verschillende netten over elkaar komen te liggen, kunnen kleine vissen niet ontsnappen. Jonge vissen moeten kunnen ontsnappen om schade aan het visbestand te voorkomen.

Schipper gooit in beslag genomen netten met vangst overboord
De illegale netten met de visvangst werden in beslag genomen door de inspecteurs. Maar de schipper gooide de in beslag genomen netten en vis op volle zee overboord. Daarop is de kotter opgebracht naar de haven van Vlissingen. De NVWA maakt proces-verbaal op van de verschillende visserij-overtredingen. Ook wordt er rapportage opgemaakt voor het niet voldoen aan de voorwaarden van de pulsvergunning.

Acht bemanningsleden vast op het politiebureau
De kotter is na het incident door de NVWA in samenwerking met de Kustwacht opgebracht naar Vlissingen, waar de politie de acht bemanningsleden heeft aangehouden. Zij zijn overgebracht naar een politiebureau en zijn in verzekering gesteld.

 

Hogere straf voor geweld tegen overheidspersoneel 
De NVWA heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag. De overheid vindt agressie en geweld tegen overheidsmedewerkers onacceptabel. Controleurs moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen medewerkers wordt niet getolereerd. Het OM kan tegen verdachten van geweld tegen werknemers met een publieke taak een 3 keer zo hoge straf als in andere geweldzaken eisen.