Marker Wadden open voor publiek 23 en 24 september

De Marker Wadden zijn op 23 en 24 september geopend voor publiek. Iedereen kan voet aan wal zetten op dit nieuwste stukje Nederland in het Markermeer.

Vanuit de haven van Lelystad vaart er elk uur een veerdienst naar het nieuwe eiland in aanleg op 23 en 24 september. Ook met een eigen bootje kan het publiek dit weekend de bouwlocatie binnenvaren.

Aanmelden
Om de Marker Wadden te bezoeken moet men zich aanmelden. Voor de veerdienst kan dit via www.markerwadden.nl/expeditie. Als men met eigen boot wil komen is aanmelden verplicht, dit kan via een mail naar [email protected], o.v.v. datum, naam boot, aantal opvarenden en contactgegevens van de schipper.

Flinke rondwandelingen en gidsen die uitleg geven
Het publiek kan al een flinke een rondwandeling maken langs de slibcompartimenten. Er zijn veel gidsen aanwezig voor uitleg over het project en de natuurontwikkeling en de vogels. De aanleg van de eilanden is in volle gang en doorgaans afgesloten als bouwlocatie. De aanleg gaat voortvarend, de contouren van de drie eilanden zijn al te zien vanuit de lucht. Het riet gaat langzaam groeien en vogels hebben de eilanden al massaal ontdekt.

Zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid bieden om te komen kijken naar dit unieke project
Voor het winterseizoen wil Natuurmonumenten samen met Rijkswaterstaat en uitvoerder Boskalis zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid bieden om zelf te komen kijken naar dit unieke project. In het kader van het jubileumjaar 50 jaar Lelystad, zal de gemeente ook meewerken met de expeditie naar Marker Wadden.

Over de Marker Wadden 
Met de aanleg van Marker Wadden herstellen Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat de natuur in het Markermeer. Met zand, klei en slib uit het meer worden paaiplaatsen, eilanden en natuurlijke oevers gemaakt. Bedreigde dieren en planten profiteren daarvan. Met dit project creëren we een robuust natuurgebied dat voor de hele Nederlandse natuur van groot belang is. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de aanleg van de natuureilanden en geldt in het gebied een vaarverbod. In de loop van de zomer van 2018 wordt de haven van het eerste eiland toegankelijk voor het publiek.

Marker Wadden is een van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa
In 2016 is Boskalis gestart met de eerste fase van Marker Wadden: de aanleg van vijf eilanden. Samen met het onderwaterlandschap wordt de oppervlakte hiervan 1000 hectare. Natuurmonumenten wil van de Marker Wadden een grote archipel maken van in totaal 10.000 hectare. Het is daarmee een van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa.

Marker Wadden worden mogelijk gemaakt door bijdragen uit het Droomfonds van de Nationale Postcodeloterij en Natuurmonumenten. Vanuit de overheid dragen het ministerie van Economische Zaken, Ministerie van Infrastructuur & Milieu, provincie Flevoland en provincie Noord Holland bij aan het realiseren van eerste fase Marker Wadden. Ook zijn enkele maatschappelijk organisaties en het bedrijfsleven betrokken.