Rotterdam uitgevaren voor antipiraterijoperatie Atalanta

Zr. Ms. Rotterdam is zondag vertrokken vanuit Den Helder richting Somalië. Het amfibisch transportschip gaat meedoen aan de antipiraterijoperatie Atalanta. De bemanning bestaat uit Nederlandse en Zweedse militairen.

De Scandinavische collega’s nemen gevechtsboten (CB90’s) mee naar Oost-Afrika. Dat kan want de Rotterdam biedt voldoende ruimte. Het schip is verder voorzien van onder meer een boordhelikopter, drones en uitgebreide medische faciliteiten.

Onderweg naar de Somalische wateren is er nog een integratieoefening. Zo begint de Nederlands-Zweedse bemanning straks op elkaar ingespeeld aan de Europese missie. De Rotterdam zal voor Atalanta schepen van het Wereldvoedselprogramma begeleiden, kwetsbare schepen beschermen en piraterij verstoren.

Piratenrisico blijft
Zeerovers vormen voor de kust van Somalië al jaren een gevaar voor de scheepvaart. Vóór 2012 werden tientallen schepen gekaapt in ruil voor grote sommen losgeld. Dankzij de internationale inspanningen waren er sindsdien weinig succesvolle kapingen. Maar de regio is instabiel en het piratenrisico blijft.