Havenbedrijf Rotterdam maakt er een feestje van

Zr.Ms. Karel Doorman tijdens de Wereldhavendagen. Foto: Port of Rotterdam.

Havenbedrijf is ook dit jaar dominant aanwezig op de Wereldhavendagen die worden gehouden op 1, 2 en 3 september. Zij zijn te vinden op het festivalterrein met een gloednieuw onderkomen, aan de kade met de patrouilleschepen, maar ook in het ‘SummerLabb’ en vooral ook met tientallen personeelsleden die zich als vrijwilliger inzetten om van het evenement een groot feest te maken.

Grootste flipperkast van Rotterdam
Onder drie grote koepels – domes –  op de Wilhelminakade laat het Havenbedrijf zien waarom Rotterdam een van de grootste en slimste havens van de wereld is. In de ‘domes’ kunnen bezoekers ervaren welke rol de haven speelt binnen de wereldhandel.  In de grootste koepel staat een megagrote digitale flipperkast om wereldwijd verschillende havens en ladingstromen te ontdekken. Een showmaster loodst de bezoeker door het spel om de meeste punten te behalen. In een andere dome kan hij met behulp van de slimme routeplanner ‘Navigate’ spelenderwijs de beste route voor een container van A naar B bepalen. In de derde koepel stapt men de virtual reality-wereld van Maasvlakte 2 binnen. Natuurlijk liggen aan de kades van het festivalterrein een meetvaartuig, een patrouilleschip en een inspectievaartuig van het Havenbedrijf ter bezichtiging.

Moeilijkste kwis over de energietransitie
Samen met Energiebeheer Nederland, Shell, Gasunie en Erasmus MC organiseert het Havenbedrijf onder de naam ‘SummerLabb’ ‘De moeilijkste kwis van Nederland’. Dat gebeurt op alle drie Wereldhavendagen. Het spel wordt gespeeld in twaalf rondes per dag. Het gaat over energievraagstukken omdat de energietransitie –  de omschakeling van fossiele energie naar meer duurzame energiebronnen – één van de belangrijkste speerpunten is van het beleid van het Havenbedrijf voor de komende jaren.

Havenbedrijf Rotterdam staat aan de basis van de Wereldhavendagen 
Dit wordt de 40e editie van de Wereldhavendagen. Aan de basis daarvan staat het Havenbedrijf Rotterdam. Die organiseerde in 1978 de eerste Open Havendag, zoals het evenement toen heette. Nog steeds speelt het Havenbedrijf een voorname rol. Niet alleen als hoofdsponsor en gastheer want een voornaam deel van het evenement vindt plaats op de Wilhelminakade rondom het World Port Center, het hoofdkantoor van de havenautoriteiten. Het Havenbedrijf koestert de Wereldhavendagen. Het is een ideale manier om de band tussen stad en haven te verstevigen. Van oudsher domineerde de haven het stadsbeeld. Inmiddels is de haven bijna geheel uit het stadscentrum verdwenen. De Wereldhavendagen brengt hem weer eventjes terug in het stadscentrum en biedt bezoekers de mogelijkheid zich op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen door deel te nemen aan de excursies op de haventerreinen.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Oct 2017 >>
MTWTFSS
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →