Interview: ‘De stank was tot in De Koog te ruiken’

Zondag is een dode vinvis van zo’n 18 meter aangespoeld op het strand van Texel. Een hele klus om zo’n dier weg te halen. Hans van Ek van Rijkswaterstaat vertelt hoe dat in zijn werk gaat.

Het opruimen van verontreiniging uit de Noordzee, of van dode dieren, valt niet altijd onder de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat. De grens ligt op 5 m3. ‘Bij dit formaat dier was het natuurlijk snel bepaald dat het meer dan 5 kuub betrof’, zegt Van Ek. Hij heeft als Officier van Dienst (OVD) de taak om de operatie in goede banen te leiden.

Het dier was tot in De Koog te ruiken
Van Ek: ‘Na de melding spraken we met de burgemeester van Texel, die het kadaver zo snel mogelijk weg wilde hebben. De stank verspreidt zich door de wind over een aantal kilometer en was tot in De Koog goed te ruiken. Rijkswaterstaat zette daarom in op een directe ruiming.’

Vinvis naar Ecomare
Al snel toonde natuurcentrum Ecomare interesse in het skelet om dit tentoon te stellen. ‘Dat betekende een dag vertraging en dus moesten we opnieuw overleggen met de burgemeester. Die werkte graag mee.’

Rijkswaterstaat stelde vervolgens zondagmiddag in samenwerking met Ecomare en de gemeente een plan van aanpak op. ‘Hierin legden we alle afspraken vast met partijen als Ecomare en de aannemer. Ecomare snijdt het karkas vrij en de aannemer voert de vleesresten direct af. Zo voorkomen we dat de zee weer resten meeneemt’, legt Van Ek uit. ‘Destructiebedrijf Rendac verbrandt die resten. Wanneer alles is afgevoerd, maken we het strand weer helemaal schoon.’

Aanvaring in Straat van Gibraltar
Maar hoe komt zo’n kadaver eigenlijk op het strand van Texel terecht? Van Ek: ‘Specialisten denken dat de vinvis is aangevaren bij de Straat van Gibraltar. Bij die aanvaring heeft het dier een gebroken rug opgelopen en was daardoor waarschijnlijk op slag dood. Mogelijk is het dier een aantal dagen meegevaren op de boeg van een schip, en is het dier daarna losgekomen en dobberde het kadaver rond.’

Vissers hadden de vinvis al gesignaleerd
De lucht in het lijf maakt dat het dier niet meteen zinkt. ‘Er was 10 dagen geleden al melding gemaakt door vissers die de vinvis hadden gesignaleerd. Vanaf dan is het vooral afwachten wat de wind en het getij doen.’