Den Helder wil meer helispots aan de kust voor offshore wind

Den Helder Airport heeft plannen om in een consortium op meerdere locaties aan de Nederlandse kust start- en landingsplaatsen voor helikopters te exploiteren. De aanleg van deze extra helikopterspots komt vanuit een toenemende vraag naar helikoptervluchten naar offshore windprojecten in de Noordzee. De plannen voorzien in een significante kostenreductie.

“De markt vraagt om meer helikopterservices en expertise. Er is een duidelijke energietransitie naar offshore wind en wij als grootste helihaven van Nederland kunnen en willen een bredere en kostenefficiënte dienstverlening voor de offshore windmarkt in de Noordzee aanbieden”, aldus directeur Conny van den Hoff van Den Helder Airport.

Korte vluchttijden
Uit het onderzoek is een zogeheten hub-spokemodel naar voren gekomen waarin helikoptervluchten worden aangeboden met korte vluchttijden. Vanuit meerdere locaties aan de kust, zoals Zeeland, Eemshaven en IJmuiden, moeten dagelijkse vluchten vertrekken naar windparken verspreid in het Nederlandse, maar ook in het internationale deel van de Noordzee. Voor deze extra vluchten wordt gebruikgemaakt van bestaande infrastructuur. Dankzij de kortere vliegtijden kunnen helikoptervluchten kostenefficiënter worden uitgevoerd.

“Den Helder Airport blijft dé full service thuisbasis voor helikoptervluchten naar de Noordzee”
De kleine helikopterspots zullen aangestuurd worden vanuit Den Helder als volwaardige hub. Door onderhoud, stalling en andere helikopter gerelateerde services efficiënt vanuit Den Helder te blijven verzorgen, blijft werkgelegenheid en infrastructuur behouden. Van den Hoff: “Mede door het aanwezige Instrument Landing System (ILS) en de vele aanwezige airport faciliteiten blijft Den Helder Airport dé full service thuisbasis voor helikoptervluchten naar de Noordzee.”

Consortium voor de helikopterspots
Den Helder Airport is in gesprek met meerdere partijen binnen de offshore supplychain om een consortium op te richten voor de helikopterspots. Dit consortium moet het efficiënt inzetten van materieel en personeel op het Nederlands deel van de Noordzee regelen.

In het derde kwartaal van dit jaar wordt besloten of het plan daadwerkelijk wordt uitgevoerd.