VIDEO: Aeolus en Svanen klaren klus offshore windpark

In opdracht van DONG Energy heeft Van Oord het transport en de installatie van 87 funderingen voltooid voor het Walney Extension offshore windpark. Van Oord’s installatieschepen Aeolus en Svanen hebben deze klus in 4,5 maand geklaard.

Het Walney Extension offshore windpark
Bij oplevering van het project in 2019 zal het offshore windpark energie leveren aan 500.000 huishoudens in het Verenigd Koninkrijk. Het draagt bij aan de overheidsdoelstellingen van het land om in 2020 vijftien procent van de energieproductie te winnen uit duurzame energie. Het Walney Extension offshore windpark ligt in de Ierse zee op ongeveer 19 km uit de kust van Walney Island, Cumbria, Verenigd Koninkrijk. Het park bestaat uit 87 windturbines met een totale capaciteit van 659 MW.

Gespecialiseerd materieel
Tijdens het project heeft Van Oord zijn achtduizend ton hefschip Svanen ingezet voor de installatie van 56 monopalen. De overige 31 monopalen evenals de transitiestukken zijn geïnstalleerd door offshore installatieschip Aeolus. Walney Extension is het eerste project waarbij de Aeolus succesvol de transitiestukken drijvend installeerde.