Girl power binnen werk van ingenieurs

Wie zijn er beter, de mannen of de vrouwen? Als we kijken naar ingenieurs, zijn de vrouwen toch aan de winnende hand. Uit onderzoek van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) en HFMtalentindex naar de veranderingsbereidheid bij ingenieurs blijkt: vrouwen kunnen in potentie sneller carrière maken dan mannen.

Aanleiding voor het onderzoek is de veranderingen in de technische sector, waar technologische ontwikkelingen een steeds belangrijker rol spelen binnen het werk van ingenieurs.  “Wij wilden onderzoeken hoe het met het veranderingsbereidheid en wendbaarheid van ingenieurs staat”, zegt Micaela dos Ramos, directeur van KIVI. Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van de zogeheten learning ability. Er wordt aan de hand van vijf facturen gekeken hoe snel je effectief gedrag kunt laten zien in een nieuwe situatie, oftewel de kans op succes in een organisatie. De vijf factoren zijn: ‘change’, ‘mental’, ‘people’, ‘results’ en ‘zelfbewustzijn.’  Je geeft op deze manier inzicht op de vraag hoe het komt dat binnen een bedrijf de één wel carrière maakt terwijl de ander met dezelfde opleiding en kennis dat niet doet. Ruim vijfhonderd leden van de ingenieursorganisatie vulden online de vragenlijsten in.

Analyserende puzzelaars

Uit het onderzoek kwam in eerste instantie naar voren dat ingenieurs in het algemeen vooral nieuwsgierig zijn ingesteld. “Ze zijn analyserende puzzelaars; willen dingen uitzoeken”, aldus Dos Ramos.  En de vrouwen zijn hier dan toch echt beter in, maar ook op andere factoren scoren de vrouwen beter. “Vrouwen zijn veel bewuster bezig met hun eigen ontwikkeling en zijn ook veel meer gericht op dynamiek van de groep”, aldus drs. Jan Meijning, senior organisatiepsycholoog van HFMtalentindex. “Voor een succesvolle carrière zijn die kwaliteiten heel belangrijk.”

Werken in een mannenwereld

Dat vrouwelijke ingenieurs het zo goed doen heeft volgens Meijning ook te maken met het feit dat vrouwen die werkzaam zijn in de techniek, in een mannenwereld werken.  “Daar past bij dat ze zich meer afvragen of ze wel over de juiste competenties beschikken en op de juiste plek zitten. Ze vinden het ook belangrijk bij collega’s steun te vinden voor wat ze doen.” Als advies geeft Meijning dan ook:“Wil je je organisatie veranderen, dan kun je het beste een vrouwelijke ingenieur in dienst nemen”.

Bron: Maritieme & Offshore C arrierekrant. Lees de meest recent editie hier online.