Girl power binnen werk van ingenieurs

Girl power

Wie zijn er beter, de mannen of de vrouwen? Als we kijken naar ingenieurs, zijn de vrouwen toch aan de winnende hand. Uit onderzoek van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) en HFMtalentindex naar de veranderingsbereidheid bij ingenieurs blijkt: vrouwen kunnen in potentie sneller carrière maken dan mannen.

Aanleiding voor het onderzoek is de veranderingen in de technische sector, waar technologische ontwikkelingen een steeds belangrijker rol spelen binnen het werk van ingenieurs.  “Wij wilden onderzoeken hoe het met het veranderingsbereidheid en wendbaarheid van ingenieurs staat”, zegt Micaela dos Ramos, directeur van KIVI. Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van de zogeheten learning ability. Er wordt aan de hand van vijf facturen gekeken hoe snel je effectief gedrag kunt laten zien in een nieuwe situatie, oftewel de kans op succes in een organisatie. De vijf factoren zijn: ‘change’, ‘mental’, ‘people’, ‘results’ en ‘zelfbewustzijn.’  Je geeft op deze manier inzicht op de vraag hoe het komt dat binnen een bedrijf de één wel carrière maakt terwijl de ander met dezelfde opleiding en kennis dat niet doet. Ruim vijfhonderd leden van de ingenieursorganisatie vulden online de vragenlijsten in.

Analyserende puzzelaars

Uit het onderzoek kwam in eerste instantie naar voren dat ingenieurs in het algemeen vooral nieuwsgierig zijn ingesteld. “Ze zijn analyserende puzzelaars; willen dingen uitzoeken”, aldus Dos Ramos.  En de vrouwen zijn hier dan toch echt beter in, maar ook op andere factoren scoren de vrouwen beter. “Vrouwen zijn veel bewuster bezig met hun eigen ontwikkeling en zijn ook veel meer gericht op dynamiek van de groep”, aldus drs. Jan Meijning, senior organisatiepsycholoog van HFMtalentindex. “Voor een succesvolle carrière zijn die kwaliteiten heel belangrijk.”

Werken in een mannenwereld

Dat vrouwelijke ingenieurs het zo goed doen heeft volgens Meijning ook te maken met het feit dat vrouwen die werkzaam zijn in de techniek, in een mannenwereld werken.  “Daar past bij dat ze zich meer afvragen of ze wel over de juiste competenties beschikken en op de juiste plek zitten. Ze vinden het ook belangrijk bij collega’s steun te vinden voor wat ze doen.” Als advies geeft Meijning dan ook:“Wil je je organisatie veranderen, dan kun je het beste een vrouwelijke ingenieur in dienst nemen”.

Bron: Maritieme & Offshore C arrierekrant. Lees de meest recent editie hier online.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →