Interview met offshore wind professionals

Visualisatie GBM Works installatiemethode

(Young) Professionals Ben Arntz en Nick Noordam aan het woord

Funderingspalen van windturbines de grond in trillen in plaats van heien om op deze manier een flinke kosten besparende slag te maken, maar ook het onderwaterleven te beschermen. Dat is het idee van GBM Works, wat sinds begin dit jaar officieel geregistreerd staat als bedrijf.  Met hun GBM Pile Drill wonnen zij afgelopen mei de Philips Innovation Award. Van de 300 bedrijven kwamen zij als winnaar uit de bus en ontvingen een cheque ter waarde van € 50,000 euro. Wij spraken met Ben Arntz en Nick Noordam, de heren achter GBM Works, over deze nieuwe methode.

“Als werkstudent bij Heerema Marine Contractors kwam ik erachter dat er op sommige plekken gedurende bepaalde periodes niet geheid kan worden. Zo kon er maand niet geheid worden bij een project waar ik aan werkte, omdat er walvissen in de omgeving aan het kalveren waren”, legt Arntz uit. “Toen ik vroeg wat de kosten waren om het schip stil laten liggen, bleek dit om 300.000 euro per dag te gaan!” Het zaadje voor het geluidvrij heien van funderingen was gepland en met zijn afstudeeronderzoek voor zijn Master Offshore Engineering kon hij hier na 2 jaar mee aan de slag. Afgelopen september sloot ook Noordam zich aan bij het project. Met zijn achtergrond in de luchtvaart en ruimtevaarttechniek is ook hij technisch onderbouwd, maar houdt zich voornamelijk bezig met de business development kant binnen GBM Works.

“Met de GBM Pile Drill kunnen we naar verwachting een monopile zo goed als geluidloos de zeebodem in laten zakken. Er wordt namelijk niet gebruik gemaakt van een hamer, maar door middel van het principe van liquefactie trilt de monopile de grond in. Als je trillingen in de grond hebt waar ook water bij zit dan gedraagt de grond zich als een vloeistof, omdat de gronddeeltjes gaan zweven in het water. De ondergrond verandert plaatselijk in een soort drijfzand waardoor er geen draagkracht meer is en de monopile door het eigen gewicht de zeebodem in zakt”, aldus Arntz. Noordam voegt toe: “Op deze manier is er geen sprake van geluidsoverlast, wat voornamelijk voor de landen rondom de Noordzee interessant is. In Duitsland zijn bijvoorbeeld de geluidseisen het strengst en de kosten voor het dempen van het geluid het hoogst. Met deze methode kan het plaatsen van windmolens een stuk goedkoper worden.”

Eind juli wordt een prototype van de Pile Drill getest op de Maasvlakte. “Dit prototype is vijf meter lang en heeft een diameter van 25 centimeter”, legt Noordam uit. “Tijdens het testen kijken we natuurlijk of alles werkt, maar ook naar welke frequenties er nodig zijn om de paal de grond in te trillen. Op basis van deze uitkomsten kunnen we door met volgende grotere prototypes om uiteindelijk op een prototype voor de installatie van een monopile van 70 meter lang met een diameter van 8 meter te komen.” Om de ontwikkelingen en schaalvergrotingen door te voeren wil GBM Works het team verder uitbreiden. Arntz: “We zijn op zoek naar afstudeerders of stagiaires met een technische achtergrond, maar ook mensen met ervaring in de offshore zijn we naar op zoek. Als we in september het volgende prototype willen ontwikkelen, hebben we engineers nodig.”

Offshore WIND Conference 2017

Kom meer te weten over de uitdagingen, kansen, innovaties en mogelijkheden binnen offshore wind tijdens Offshore WIND Conference op 9 en 10 oktober in de Amsterdam Rai. De conferentie richt zich op diverse onderwerpen, zoals bidding systems, kannibalisatie van de elektriciteitsmarkt en human capital, verdeeld over korte en lange termijn. Lees meer hier www.offshorewindconference.biz.

Bron: Maritieme & Offshore Carrierekrant, lees de meest recente uitgave hier online.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Feb 2018 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

HISWA Amsterdam Boat Show

De HISWA vindt plaats van woensdag 7 t/m zondag 11 maart 2018 in RAI Amsterdam. De HISWA Amsterdam Boat Show is het grootste jaarlijkse evenement van Nederland op het gebied van watersport, lifestyle en recreatie. Met honderden boten, een uitgebreid aanbod onderdelen & accessoires voor ieder type boot, lifestyle & recreatie en een boordevol kennis- en activiteitenprogramma, is de HISWA de perfecte start van het nieuwe watersportseizoen voor iedere (aankomend) watersporter.

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →