Opnieuw paraffine aangespoeld Noord- en Zuid-Hollandse kust

Er is opnieuw paraffine aangespoeld op de Noord- en Zuid-Hollandse stranden. Rijkswaterstaat moet daarom opnieuw de stranden schoonmaken. De paraffine ligt aan de kust van Noordwijk tot Zandfoort en van IJmuiden tot aan Den Helder. In het afgelopen weekend was er ook al paraffine aangespoeld en in deze week opgeruimd.

Het opruimen van de paraffine kan alleen bij laag water en gebeurt zowel handmatig als machinaal. Tijdens de werkzaamheden blijft het strand toegankelijk voor badgasten.

Onbekend is wie voor het lozen van de paraffine verantwoordelijk is. Vermoedelijk gaat het om een schip dat op zee zijn laadruim heeft schoongemaakt. Rijkswaterstaat heeft op verschillende stranden monsters van de aangespoelde paraffine genomen. Deze worden in het laboratorium van Rijkswaterstaat in Lelystad onderzocht. Op basis hiervan probeert het team Maritieme Politie van de Landelijke Eenheid samen met de Kustwacht de veroorzaker van de vervuiling te achterhalen.

Paraffine wordt onder andere gebruikt bij de productie van kaarsen, als omhulsel voor kazen, in de farmacie, in cosmetica en in verpakkingen. Paraffine is niet schadelijk voor mensen, wel kunnen honden en andere dieren er ziek van worden als zij het opeten.


View on Twitter.