Zomervaarroute tussen Ameland en Terscheling is open

De zomervaarroute tussen de eilanden Ameland en Terschelling de “Waardgronden Terschelling” is geopend, zo meldt rijkewaddenzee.nl. De route is speciaal bedoeld voor de recreatievaart op de Waddenzee en gaat ten zuiden langs de Blauwe Balg, dwars door gesloten gebied. De maatregel vindt plaats in het kader van ‘Ik pas op het Wad’.

De extra route is een aanvulling op de gebruikelijke route over de Blauwe Balg. De nieuwe zomerroute heeft als voordeel dat het veel korter is en minder tegenstroom heeft.

Door recreatievaart te verspreiden is er meer rust voor dieren
Maar belangrijker is dat de extra route de recreatievaart beter verspreid. Vlak naast de Blauwe Balg is een zandbank die vaak wordt gebruikt door zeehonden en vogels als rustplaats. De dieren worden hier regelmatig verstoord. De nieuwe vaarroute moet de drukte verminderen, zodat de dieren meer rust en ruimte krijgen.

Betonning
De tonnen voor de route Waardgronden zijn onlangs neergelegd door Rijkswaterstaat en te herkennen aan de gele markeringen. Deze dienen aan de zuidzijde gepasseerd te worden. De route is alleen toegankelijk rond hoogwater. Vanaf 3 uur voor hoogwater tot 2 uur na hoogwater (Nes Ameland). De minst gelode diepte is 40 centimeter bij NAP. Voor reacties en vragen kunt u terecht bij de Waddenunit van het Ministerie van Economische Zaken: bemanning ms “Krukel” 06-531.50.610, E-Mail: [email protected], Twitter;@blauwebalg

Ik pas op het Wad
De campagne ‘Ik pas op het Wad’ roept vaarrecreanten op om rekening te houden met de kwetsbare Waddennatuur en zich bij het varen en droogvallen aan de afspraken van de ‘Erecode voor Wadliefhebbers’ te houden. De campagne wordt onderschreven door bijna 30 belanghebbenden van het Waddengebied.