Meer behoefte aan flexibiliteit in de zeevaart

Delta Marine Crewing tijdens MOCE.

“Wat de arbeidsmarkt ook gaat doen, het wordt alleen maar flexibeler. Niet alleen aan de kant van reders is er meer vraag naar flexibiliteit, ook zeevarenden hebben hier steeds meer behoefte aan.” Wij spraken met Jack Zeijderveld, eigenaar van Delta Marine Crewing uit Vlissingen.

De dip in crewing lijkt te zijn geweest
“Gelukkig begint het werk bij rederijen weer langzaam toe te nemen. De dip lijkt te zijn geweest, maar het blijven zware tijden. Reders hebben daarom meer behoefte aan flexibele krachten. Als er werk is, hebben ze, soms ad hoc, mensen nodig. Echter als projecten aflopen, willen ze afschalen. Dat is bij uitstek wat wij doen.” Met een klein team bemiddelt Delta Marine Crewing dagelijks ruim honderd man op zee. “Onze hoofdfocus is Nederlandse zeevarenden bij uiteenlopende reders plaatsen, maar wij kunnen alle nationaliteiten, ook in grote aantallen leveren”, vertelt Zeijderveld.

Alle generaties op elk niveau in hun carrière
Dat reders meer behoefte hebben aan flexibiliteit komt niet als verassing. Het feit dat steeds meer zeevarenden ook behoefte aan die flexibiliteit is een interessantere ontwikkeling. “Op de eerste plaats is er de jongere generatie die net van school komt. Zij weten niet altijd goed waar hun kansen liggen of voorkeur naar uit gaat. Beginnen bij een bemiddelingsbureau is dan een goede uitkomst. Op deze manier kunnen zij met verschillende schepen in aanraking komen.” Ook oudere generaties kiezen vaker voor werken via een bemiddelaar. “Wij komen alle generaties op elk niveau in hun carrière tegen. Zo hebben wij ook een aantal gepensioneerden met heel veel ervaring. Zij hoeven het niet meer te doen voor het geld, maar vinden het vooral erg leuk om te varen.”

Verwachtingen uitspreken
En dat is volgens Zeijderveld het belangrijkste. “De belangrijkste voorwaarde voor ons is dat je er echt zin in hebt. Natuurlijk is salaris ook belangrijk, een eerlijk loon voor het werk. Mensen moeten geen beroepskeuze maken omdat het goed verdient, maar omdat ze het ook echt leuk vinden om te doen.” Delta Marine Crewing probeert hierachter te komen tijdens een op een gesprekken met nieuwe medewerkers. “Tijdens zo’n gesprek vragen wij ook waar zijn of haar voorkeur naar uit gaat. Aan ons de taak om te ontdekken of iemand daar ook past. Op een sleper of baggerschip heerst bijvoorbeeld een hele andere mentaliteit in vergelijking met een koopvaardijreder. Daarnaast worden ook de verwachtingen naar elkaar uitgesproken, zodat daar geen onduidelijkheden over bestaan. Het is belangrijk dat de werknemer ons erop vertrouwt dat wij echt voor hem of haar aan de slag gaan.”  

Een tekort aan personeel
Als wij vragen wat Zeijderveld van de toekomst verwacht, denkt hij kort na. “Het is altijd gevaarlijk om de toekomst te voorspellen, maar ik denk echt dat we weer naar een periode gaan waar we te maken krijgen met een tekort aan personeel op schepen. Daarom zijn wij ook internationaal ons netwerk aan het uitbreiden met verschillende vestigingen in het buitenland. Als de markt verder toeneemt, zijn wij er klaar voor. ”

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Feb 2018 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

HISWA Amsterdam Boat Show

De HISWA vindt plaats van woensdag 7 t/m zondag 11 maart 2018 in RAI Amsterdam. De HISWA Amsterdam Boat Show is het grootste jaarlijkse evenement van Nederland op het gebied van watersport, lifestyle en recreatie. Met honderden boten, een uitgebreid aanbod onderdelen & accessoires voor ieder type boot, lifestyle & recreatie en een boordevol kennis- en activiteitenprogramma, is de HISWA de perfecte start van het nieuwe watersportseizoen voor iedere (aankomend) watersporter.

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →