Onderzoeksschip R.V. Dreissena klaar voor het Markermeer

Afgelopen vrijdag 14 juli is het onderzoeksschip de R.V. Dreissena voor het eerst gepresenteerd. Het schip van het UvA Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica is bedoeld voor onderzoek naar de ecologie van het Markermeer. Tijdens de drukbezochte opening is de boot gedoopt door Prof. Dr. Jef Huisman, hoofd van de onderzoeksgroep Freshwater & Marine Ecology. De boot, uitgerust met speciale onderzoeksapparatuur, was de hele middag te bezichtigen.

De 8 meter lange boot is van aluminium en gebouwd door Stormer Marine Workboats en is uitgerust met specialistische onderzoeksapparatuur. Over twee weken gaat de boot haar eerste testvaart maken. De UvA is hiermee de eerste Nederlandse universiteit met een eigen onderzoeksschip via Crowdfunding.

De bouw is mogelijk gemaakt met een crowdfundingsactie
De bouw van de R.V Dreissena is het resultaat van een crowdfundingsactie die is opgezet door aquatisch bioloog Harm van der Geest (IBED-UvA). Eerder onderzoek op het Markermeer werd gedaan in een veel kleinere sloep die niet geschikt was om onder alle weersomstandigheden het meer mee op te gaan. Golven op het meer kunnen tot wel een meter hoog worden. Met deze boot kunnen onderzoekers en studenten in alle seizoenen, en ook  bij regen en storm, het water op om onderzoek te verrichten.

Research Vessel Dreissena
De afkorting R.V. staat voor Research Vessel (onderzoeksschip) en Dreissena verwijst naar een geslacht van mosseltjes, waartoe onder meer de driehoeksmossel en de quaggamossel behoren. Deze exotische mosselsoorten spelen een belangrijke rol in de ecologie van het Markermeer.

Ecologie van Markermeer is in grote mate veranderd 
De ecologie van het Markermeer is in grote mate veranderd door de bouw van dammen en dijken, maar er is nog weinig bekend over de stuurfactoren die de huidige gesteldheid van het meer bepalen. Kennis over bijvoorbeeld het voedselweb in het Markermeer moet meer duidelijkheid geven over wat er nu misgaat in het systeem, en wat we kunnen doen om het gebied beter te beschermen.

Mogelijk gemaakt door veel partijen
Het Amsterdams Universiteitsfonds maakte het onderzoeksschip tot een van de speerpunten in de jaarfondscampagne van 2016, waarna vele alumni en vrienden van de UvA een bijdrage leverden. Andere partijen die bijdroegen, zijn Amsterdam Water Science, Stichting het Blauwe Hart, Wetenschapsknooppunt, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Waternet, Rijkswaterstaat, Stormer Marine Workboats, Raymarine, Bataviahaven Lelystad, Gemeente Edam-Volendam, Technautic, Humminbird, Bynolyt, RDG reclame, Dekker Watersport, Seabed, Maritech, NewDealSals en deelnemers aan de crowdfundingactie.