Reddingsbrigade blijft zwemmers waarschuwen

Afgelopen week zijn de lifeguards van de Reddingsbrigade 335 keer in actie gekomen. In 13 gevallen was dat voor een redding uit een levensbedreigende situatie. Van de 13 reddingen betrof het 5 zwemmers die in de problemen waren gekomen. Zwemmen in open water of de zee kan verraderlijk zijn, onder andere als gevolg van stromingen. Vaak worden zwemmers door (mui)stromingen verrast of overschatten ze hun eigen zwemvaardigheid in zee en ander open water.

Met de zomervakantie die net is begonnen en waarbij naar verwachting veel mensen het water geregeld zullen op zoeken, adviseert de Reddingsbrigade om de risico’s van zwemmen in open water te beperken door alleen daar het water in te gaan waar dat is toegestaan en waar toezicht wordt gehouden door gekwalificeerde lifeguards. Ga ook nooit alleen zwemmen en ga alleen het water in als je zwemvaardig en fit bent. Als je niet goed kunt zwemmen en je wilt toch het water in, ga dan maximaal tot je knieën het water in. Blijf als ouder op armlengte van je kind in het water, als je kind nog niet voldoende zwemvaardig is.

Tips van de Reddingsbrigade voor het zwemmen in open water of de zee:

1.     Ga alleen zwemmen op plaatsen waar dat is toegestaan en waar toezicht door de Reddingsbrigade (lifeguards) wordt gehouden.

2.     Houd kinderen altijd in de gaten, zowel in het water als op het strand. Blijf in het water op armlengte afstand bij kleine kinderen.

3.     Kun je niet zwemmen? Ga dan maximaal tot je knieën te water.

4.     Zwem niet in de buurt van muien (= stroming die richting zee trekt) of sterke stromingen. Let op de waarschuwingsborden die aangeven waar gevaarlijke stromingen staan.

5.     Spring niet van bruggen, sluizen of andere bouwwerken die daar niet voor bedoeld zijn.