“Het Waddengebied, een van onze mooiste natuurgebieden”

Minister Schultz van Haegen van ministerie Infrastructuur en Milieu: “Nederlanders bestempelen het Waddengebied als een van onze mooiste natuurgebieden. En terecht. Dus moeten we er met z’n allen van genieten, maar er tegelijkertijd ook zuinig op zijn. De mogelijkheden om hier in nauwe samenspraak met de regio plannen voor te maken, zijn er nu. Op die manier houden we het gebied aantrekkelijk voor bewoners, bedrijven en bezoekers.”

Duurzame economie en versterking ecologie inzet voor Waddengebied
Toeristisch aantrekkelijk, cultuur-historisch boeiend en met een duurzame economie. Schultz van Haegen en staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken voor het Nederlandse Waddengebied voor ogen hebben.

Gebiedsagenda Wadden 2050
Om dat te bereiken hebben de bewindspersonen donderdag in een brief aan de Tweede Kamer de Gebiedsagenda Wadden 2050 aangekondigd. Werk aan die agenda start in het najaar van 2017 en zal ongeveer een jaar in beslag nemen. Met de Kamerbrief zijn ook diverse rapporten en verkenningen verstuurd.

Waddenzee Werelderfgoed
Al in 2009 heeft de UNESCO de Nederlandse en Duitse Waddenzee aangewezen als (natuurlijk) Werelderfgoed, het Deense deel volgde in 2014. Het gebied is nu met een oppervlakte van ruim 12.000 km2 het grootste aaneengesloten wetland op aarde. Elk jaar maken miljoenen trekvogels een essentiële tussenstop in het waddengebied. Voor rondtrekkende vissen is de zee een belangrijk zout- en brakwatergebied.