Ontwerpplan Zeehaven en Industrieterrein Moerdijk ter inzage

Moerdijkbrug over Hollands Diep. Foto: Rijkswaterstaat.

Tot en met 9 augustus liggen het ontwerpbestemmingsplan en het bijbehorend ontwerp Milieueffectrapport (MER) ‘Zeehaven- en Industrieterrein Moerdijk’ ter inzage. Het is de volgende stap op weg naar een nieuw bestemmingsplan voor het gebied. In het herziene bestemmingsplan ligt de nadruk op veiligheid. Tegelijkertijd maakt het gewenste ontwikkelingen op het terrein mogelijk, met de havenstrategie als basis.

 

De belangrijkste pijlers uit het herziene bestemmingsplan

  1. De planologische ‘stolp’ over het terrein wordt verstevigd zodat de huidige begrenzing van zones voor bijvoorbeeld geluid, risico’s en geur gehandhaafd blijft.
  2. Duurzaam goederenvervoer per spoor of buisleiding krijgt ook de ruimte.
  3. Veiligheid staat voorop. Alle risico’s in het gebied zijn volgens de voorgeschreven rekenmethodieken opnieuw in beeld gebracht en hiermee zijn ruimtelijke keuzes gemaakt. Door deze keuzes worden de risico’s voor de omgeving verkleind en lopen minder mensen op en buiten het terrein risico.
    Deze keuzes bestaan uit:
  • Uitbreiding van risicovolle activiteiten van bestaande bedrijven wordt begrensd; bestaande bedrijven blijven gehandhaafd op de huidige locatie;
  • Het clusteren van nieuwe risicovolle activiteiten op een beperkt deel van het terrein en het zoveel mogelijk uitsluiten van nieuwe risicovolle activiteiten op de rest van het terrein;
  • De bedrijven binnen het cluster voor risicovolle activiteiten moeten goed bereikbaar zijn voor hulpdiensten en er worden voorzieningen getroffen voor de verbetering van de zelfredzaamheid in het gebied;
  • Alleen op de Plaza worden nog nieuwe ‘kwetsbare objecten’ toegestaan. Dit zijn gebouwen waar veel mensen op een relatief klein oppervlak werken, zoals kantoren.

Elke 10 jaar bestemmingsplan actualiseren
Gemeenten zijn verplicht om een bestemmingsplan elke 10 jaar te actualiseren. Het nieuwe bestemmingsplan wordt behalve geactualiseerd ook aangepast op nieuwe wet- en regelgeving.

Het ter inzage leggen van de ontwerpen betekent dat iedereen een zienswijze kan indienen. Iedereen kan het ontwerp inzien op maandag 10 juli a.s. tussen 16.00 uur en 18.00 uur op het kantoor van het Havenbedrijf, Plaza 3.  Daar is ook de mogelijkheid om een persoonlijke toelichting te krijgen.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →