Haven Gent boekt wederom een record in goederenoverslag

De haven van Gent heeft in het 2e kwartaal wederom een record geboekt in de goederenoverslag via zeevaart. In het 1e kwartaal boekte de haven ook een record. Ook de binnenvaart zit in de lift.

Voor de goederenoverslag via zeevaart was dit het beste kwartaal ooit: een totaal van bijna 8,5 miljoen ton (+15,5%). In het 2e kwartaal vertoonde de overslag bij alle goederencategorieën een toename. Forse stijgers zijn vaste minerale brandstoffen, voedingsproducten en veevoeder, chemische producten en landbouwproducten.

De binnenvaart klokte af op 5,8 miljoen ton goederenoverslag (+8,3%). Sinds ruim een jaar blijft de overslag via binnenvaart in stijgende lijn gaan.

In het tweede kwartaal van 2017 registreerde de Gentse haven ook voor zeevaart én binnenvaart samen een recordoverslag van 14,3 miljoen ton. Dit is 12,4% (1,6 miljoen ton) meer dan in 2016 dankzij de recordoverslag via zeevaart én de toenemende volumes via de binnenvaart.

Beste half jaar ooit
Voor de eerste zes maanden van 2017 komt het totale goederenverkeer (zeevaart en binnenvaart samen) op 28,1 miljoen ton. Dit is de beste half jaar ooit.
De overslag via zeevaart boekte met 16,6 miljoen ton (+18%) ook in de eerste zes maanden een record voor deze periode. De overslag via binnenvaart bedraagt 11,5 miljoen ton (+ 2,7%).