Corrupte douanier in Rotterdamse haven krijgt 14 jaar cel

Foto: Pixabay

Voormalig douanier Gerrit G. is op dinsdag 4 juli veroordeeld tot 14 jaar cel, zo meldt NU.nl. Hij is schuldig bevonden aan het bewust doorlaten van cocaïnetransporten in de haven van Rotterdam. De straf is lager uitgevallen dan de 16 jaar welke het Openbaar Ministerie (OM) geëist had. 

De rechtbank in Rotterdam acht bewezen dat G. betrokken was bij het doorlaten van 2 drugstransporten van in totaal 3.400 kilo cocaïne in november 2014 en april 2015.

Gerrit G. kon in zijn functie containers doorlaten zonder dat ze gecontroleerd werden door ze op ‘groen’ te zetten. In ruil hiervoor ontving Gerrit G. geld van zijn medeverdachten Dennis van den Berg, René F. en André van der H. Volgens het OM heeft het doorlaten van de containers Gerrit G zo’n 3,5 miljoen euro opgeleverd.

“Vertrouwen van werkgever en collega’s ernstig geschaad”
Volgens de rechtbank heeft G. in strijd gehandeld met de afgelegde belofte als douane-ambtenaar. “Hij heeft het vertrouwen van zijn werkgever en collega’s ernstig geschaad door zijn positie te misbruiken.” 

Medeverdachten voor 10, 4 en 3 jaar veroordeeld
Dennis van den Berg is schuldig bevonden aan de invoer van cocaïne, het witwassen van grote bedragen geld, bedreiging en wapenbezit en veroordeeld tot 10 jaar cel. René F. heeft 4 jaar cel gekregen en zou als eerste Gerrit G. hebben benadert om de drugs door te laten tegen betaling en de andere verdachten bij hem hebben geïntroduceerd. André van der H. is veroordeeld tot 3 jaar. Zowel René F. als André Van der H. werden vrijgesproken van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne.

Topje van de ijsberg
Het doorlaten van de drugs gebeurde in een periode tussen 2013 en 2015. De rechtbank sprak dan ook het sterke vermoeden uit dat de onderschepte cocaïnetransporten het topje van de ijsberg waren.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Feb 2018 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

HISWA Amsterdam Boat Show

De HISWA vindt plaats van woensdag 7 t/m zondag 11 maart 2018 in RAI Amsterdam. De HISWA Amsterdam Boat Show is het grootste jaarlijkse evenement van Nederland op het gebied van watersport, lifestyle en recreatie. Met honderden boten, een uitgebreid aanbod onderdelen & accessoires voor ieder type boot, lifestyle & recreatie en een boordevol kennis- en activiteitenprogramma, is de HISWA de perfecte start van het nieuwe watersportseizoen voor iedere (aankomend) watersporter.

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →