Corrupte douanier in Rotterdamse haven krijgt 14 jaar cel

Foto: Pixabay

Voormalig douanier Gerrit G. is op dinsdag 4 juli veroordeeld tot 14 jaar cel, zo meldt NU.nl. Hij is schuldig bevonden aan het bewust doorlaten van cocaïnetransporten in de haven van Rotterdam. De straf is lager uitgevallen dan de 16 jaar welke het Openbaar Ministerie (OM) geëist had. 

De rechtbank in Rotterdam acht bewezen dat G. betrokken was bij het doorlaten van 2 drugstransporten van in totaal 3.400 kilo cocaïne in november 2014 en april 2015.

Gerrit G. kon in zijn functie containers doorlaten zonder dat ze gecontroleerd werden door ze op ‘groen’ te zetten. In ruil hiervoor ontving Gerrit G. geld van zijn medeverdachten Dennis van den Berg, René F. en André van der H. Volgens het OM heeft het doorlaten van de containers Gerrit G zo’n 3,5 miljoen euro opgeleverd.

“Vertrouwen van werkgever en collega’s ernstig geschaad”
Volgens de rechtbank heeft G. in strijd gehandeld met de afgelegde belofte als douane-ambtenaar. “Hij heeft het vertrouwen van zijn werkgever en collega’s ernstig geschaad door zijn positie te misbruiken.” 

Medeverdachten voor 10, 4 en 3 jaar veroordeeld
Dennis van den Berg is schuldig bevonden aan de invoer van cocaïne, het witwassen van grote bedragen geld, bedreiging en wapenbezit en veroordeeld tot 10 jaar cel. René F. heeft 4 jaar cel gekregen en zou als eerste Gerrit G. hebben benadert om de drugs door te laten tegen betaling en de andere verdachten bij hem hebben geïntroduceerd. André van der H. is veroordeeld tot 3 jaar. Zowel René F. als André Van der H. werden vrijgesproken van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne.

Topje van de ijsberg
Het doorlaten van de drugs gebeurde in een periode tussen 2013 en 2015. De rechtbank sprak dan ook het sterke vermoeden uit dat de onderschepte cocaïnetransporten het topje van de ijsberg waren.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →