Corrupte douanier in Rotterdamse haven krijgt 14 jaar cel

Foto: Pixabay

Voormalig douanier Gerrit G. is op dinsdag 4 juli veroordeeld tot 14 jaar cel, zo meldt NU.nl. Hij is schuldig bevonden aan het bewust doorlaten van cocaïnetransporten in de haven van Rotterdam. De straf is lager uitgevallen dan de 16 jaar welke het Openbaar Ministerie (OM) geëist had. 

De rechtbank in Rotterdam acht bewezen dat G. betrokken was bij het doorlaten van 2 drugstransporten van in totaal 3.400 kilo cocaïne in november 2014 en april 2015.

Gerrit G. kon in zijn functie containers doorlaten zonder dat ze gecontroleerd werden door ze op ‘groen’ te zetten. In ruil hiervoor ontving Gerrit G. geld van zijn medeverdachten Dennis van den Berg, René F. en André van der H. Volgens het OM heeft het doorlaten van de containers Gerrit G zo’n 3,5 miljoen euro opgeleverd.

“Vertrouwen van werkgever en collega’s ernstig geschaad”
Volgens de rechtbank heeft G. in strijd gehandeld met de afgelegde belofte als douane-ambtenaar. “Hij heeft het vertrouwen van zijn werkgever en collega’s ernstig geschaad door zijn positie te misbruiken.” 

Medeverdachten voor 10, 4 en 3 jaar veroordeeld
Dennis van den Berg is schuldig bevonden aan de invoer van cocaïne, het witwassen van grote bedragen geld, bedreiging en wapenbezit en veroordeeld tot 10 jaar cel. René F. heeft 4 jaar cel gekregen en zou als eerste Gerrit G. hebben benadert om de drugs door te laten tegen betaling en de andere verdachten bij hem hebben geïntroduceerd. André van der H. is veroordeeld tot 3 jaar. Zowel René F. als André Van der H. werden vrijgesproken van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne.

Topje van de ijsberg
Het doorlaten van de drugs gebeurde in een periode tussen 2013 en 2015. De rechtbank sprak dan ook het sterke vermoeden uit dat de onderschepte cocaïnetransporten het topje van de ijsberg waren.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2018 >>
MTWTFSS
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >