Geschokte reacties op gekapseisd zeiljacht Frans Maas

Zaterdagochtend is een Nederlandse zeilboot ‘Capella’ omgeslagen waarbij de wedstrijdzeiler en jachtontwerper Frans Maas (79) en teamgenoot Freddy Franssens (70) zijn omgekomen. De 18-jarige Hannes Goegebeur wordt nog vermist, de zoektocht is zondagavond gestaakt. In totaal waren er 6 bemanningsleden aan boord waarvan er 3 zijn gered. Andreas Zwanenburg, de 17-jarige kleinzoon van Maas is samen met Robert Tan (53) uit Zeeuws-Vlaanderen en de Belg Jannes Toussein (37) gered.

De boot verloor haar kiel waarschijnlijk rond 08:30 uur tijdens een wedstrijd voor de Belgische kust. Daardoor is de boot in razendsnel tempo gekapseisd. De oorzaak is nog onduidelijk.

Pas na de wedstrijd werd er opgemerkt dat er één boot miste. Een baggerschip heeft de boot opgemerkt en alarm geslagen bij het Belgische Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum. Capella is zondag geborgen en wordt op een kade in Oostende onderzocht.

“Een enorme schok, dat is het,” zegt voorzitter Marnix Lippens van de Watersportvereniging Breskens tegen . De bemanning van het zeiljacht van eigenaar en schipper Frans Maas had Breskens als vaste uitvalbasis. De omgekomen Maas was ook één van de oprichters van de watersportvereniging.

“Frans Maas was een hele grote naam in de zeilwereld, bijna een legende”, vertelt zeezeiler Christophe Declercq uit het Vlaamse Edegem aan de NOS. Hij was niet bij de zeilwedstrijd voor de kust van Oostende waar het zeiljacht gisteren kapseisde, maar hij kende Maas al jaren. “Hij was een geduchte concurrent, een vriendelijk persoon en een zeer goed zeiler.” 

“Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt”
“Het is verbazend dat dit heeft kunnen gebeuren, met alle voorbereidingen die bij deze wedstrijden worden getroffen”, zegt Declercq. “Zeezeilers kennen hun grenzen. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt.”

Reddingsoefening met koninklijk bezoek aangepast
Op het strand bij Westende vond op zaterdag een reddingsoefening plaats, waarbij koning Filip en koningin Mathilde aanwezig waren. In verband met het ongeluk werden enkele onderdelen van de oefening afgelast.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →