Organisaties tekenen intentieverklaring Groene Corridor

Een groot aantal bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen hebben hun handtekening gezet onder een intentieverklaring om één van de eerste groene en duurzame corridors van Europa te realiseren. De ondertekening vond plaats tijdens de bijeenkomst “Goederenvervoer over Water in een Stroomversnelling” van de provincie Zuid-Holland en vormt een startpunt op weg naar een klimaatneutrale logistieke corridor tussen Zoeterwoude en de haven van Rotterdam.

Samenwerkende partijen
De partijen Nedcargo, provincie Zuid-Holland, HEINEKEN Nederland, Havenbedrijf Rotterdam N.V., gemeente Alphen aan den Rijn, Zeeman, Hartog & Bikker, Rijkswaterstaat, Eneco en gemeente Bodegraven-Reeuwijk willen laten zien dat het ontwikkelen van nieuwe business én het halen van klimaatdoelen hand in hand kunnen gaan. VNO-NCW West, Wageningen Environmental Research, GoodFuels, Connekt en het actieprogramma Lean & Green Off-Road van de Topsector Logistiek, Feadship, Hogeschool Rotterdam, InnovationQuarter, TNO en gemeente Zoeterwoude ondersteunen hen hierbij.

Schoon, efficiënt en economisch duurzaam
Het tracé loopt van de omgeving Zoeterwoude naar het Alpherium in Alphen aan den Rijn en van daar via de Gouwe, de Hollandse IJssel en de Nieuwe Maas naar de haven van Rotterdam en de gebieden die hierdoor ontsloten worden. Door samenwerking willen de partijen de logistieke activiteiten rond Zoeterwoude, Alphen aan den Rijn en de haven van Rotterdam klimaatneutraal maken. Deze activiteiten moeten schoon, efficiënt en economisch duurzaam zijn en – daar waar relevant – een meerwaarde bieden voor de kwaliteit van de omgeving.

Een breed scala aan projecten
De partijen kijken naar een breed scala aan projecten: de ontwikkeling van hernieuwbare brandstoffen; lokale hernieuwbare energieproductie; het verduurzamen van warehouses in Zoeterwoude; optimale benutting van de N11; het gebruik van elektrisch aangedreven en autonoom rijdende trucks en binnenvaartschepen; de inzet van eco-combi’s; het optimaliseren van de waterwegen in de Groene Corridor; de bouw van een nieuw, duurzaam distributiecentrum in Alphen aan den Rijn; het elektrificeren van het Alpherium; en modernisering van de walvoorzieningen in de haven van Rotterdam.