VIDEO: Impressie Marinedagen 2017 in Den Helder

Zo’n 350.000 mensen kwamen van 22 tot en met 25 juni naar de Marinedagen en Sail in Den Helder. Zr. Ms. Karel Doorman, Zr. Ms. Tromp en Zr. Ms. Rotterdam waren de grote marineschepen die op veel aandacht konden rekenen. Tienduizenden mensen stapten aan boord en zagen met eigen ogen hoe het leven er op zo’n schip uit ziet. Waar slaap je? Hoe sport je? En welke taak heeft dit marineschip eigenlijk? Op alle vragen kregen bezoekers een antwoord van het marinepersoneel aan boord.

Korps Mariniers in actie 
Vanaf de kade konden de bezoekers de Korps Mariniers in actie zien. Tijdens een demonstratie lieten zij zien hoe piraten op een koopvaardijschip verslagen worden. Ook zagen bezoekers hoe drugssmokkelaars met de hulp van Frisc’s en een NH90 in de kraag werden gevat.

Activiteiten
Wie liever zelf actief bezig was, speelde op het dek van Zr. Ms. Rotterdam een potje basketbal. Op de plek waar normaal helikopters landen, was nu een knalrood basketbalveld. Ook in het compound van het Korps Mariniers konden bezoekers hun energie kwijt. Tokkelen, klimmen, skiën, rijden in rupsvoertuigen of als een ware marinier een hindernisbaan afleggen. Inclusief een nat pak voor diegene die zich niet met het touw aan de overkant van een bak water wist te slingeren.

Vertrek van Zr. Ms. Zeeland naar Caribisch gebied
De Marinedagen zorgden op zaterdag voor een groots afscheid van de bemanning van Zr. Ms. Zeeland. Te midden van tienduizenden bezoekers voer het schip vanuit Den Helder richting het Caribisch gebied. Daar zet het zich de komende maanden in voor counterdrugsoperaties, kustwachttaken en eventueel humanitaire hulpverlening.

Tall Ships Sail Den Helder
De Marinedagen vielen dit jaar samen met Sail Den Helder. Naast de moderne marineschepen lagen daarom ook Tall Ships uit verre continenten en schepen van het nationaal Varend Erfgoed in de haven. Ook aan dit evenement kwam vandaag een einde.