Drechtsteden op watermissie naar Italië

Tijdens het staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan Italië op 20-23 juni vond een economische missie naar Rome en Milaan plaats. De missie richtte zich op kansen voor slimme en duurzame oplossingen in de sectoren water, agri & food, tuinbouw en de creatieve sector. Namens de Drechtsteden waren Drechtstedenbestuurslid Anouk van Eekelen (wethouder in Papendrecht) en Bram van Hemmen, burgemeester van Sliedrecht als bestuurlijk trekker van het lobbydossier water, vertegenwoordigd.

De bestuurders van de Drechtsteden zijn in gesprek gegaan met Italiaanse bedrijven, kennisinstellingen, overheden en niet-gouvernementele organisaties over samenwerking op het gebied van watermanagement, klimaatadaptatie en maritiem.

Italië kampt jaarlijks met 3,5 miljard euro schade door natuurrampen. Bedrijven en overheden in de Drechtsteden hebben veel kennis van zaken op het gebied van waterveiligheid ,waterkwaliteit, bevaarbaarheid van rivieren en klimaatverandering. Onderwerpen zoals vervoer over water, drijvend bouwen, elektrisch vervoer en de markt voor riviercruises werden besproken. Daarnaast zorgt de missie ook voor het verder versterken van de contacten tussen de bedrijven en overheden onderling. Zo werd nauw opgetrokken met Rotterdam en Zuid-Holland die ook vertegenwoordigd waren.