Start-ups van PortXL tekenen bij grote maritieme spelers

Het Havenbedrijf Rotterdam gaat de samenwerking aan met 4 start-ups voor de ontwikkeling van innovatieve projecten. Samen met 6 andere starters doorliepen deze ondernemingen het programma van de havengerelateerde accelerator PortXL en presenteerden op 22 juni hun resultaten tijdens de ‘Shakedown’.

Contract bij Van Oord, Vopak, Boskalis, Alliander en Stena Line
De progressie die de 10 geselecteerde start-ups in het 3 maanden durende PortXL-programma lieten zien, was opmerkelijk. Maar liefst 9 van hen, zagen de prestaties beloond met een contract met organisaties als Van Oord, Vopak, Boskalis, Alliander en Stena Line.

Pilots en intentieverklaringen
Het Havenbedrijf Rotterdam tekende voor een kwartet doorontwikkelingen. Zo werden pilotcontracten gesloten met virtual reality training programma Parable en maritiem augmented reality-aanbieder FEO AR. Met bevrachtingsapp voor de binnenvaart 4Shipping en sanitaire afvalstoffen recyclaar Liquid Gold werden intentieverklaringen ondertekend.

Nieuwe partners van PortXL
Tijdens de Shakedown-bijeenkomst werd ook bekend gemaakt dat Rotterdam The Hague Airport, de Gemeente Rotterdam en Thales als nieuwe partners tot het PortXL-netwerk zijn toegetreden.

Parable virtual reality voor brandbestrijding
Dankzij de door Parable ontwikkelde virtual reality-oplossing kan de Industriële Brandbestrijdings Pool (IBP) in de Rotterdamse haven vaker en efficiënter trainen, waardoor het gereedheidsniveau verder verbeterd wordt.

FEO AR, op afstand meekijken bij storingen aan boord
Door de augmented reality-brillen van FEO AR kunnen deskundigen op afstand meekijken bij storingen aan boord van de meetvaartuigen van het Havenbedrijf Rotterdam. Door deze ‘slimme bril’ wordt de inzetbaarheid van de vaartuigen verhoogd.

4Shipping, marktplaats voor vraag en aanbod van containers in de binnenvaart
4Shipping is een digitale marktplaats die vraag en aanbod van containers per binnenvaart transparanter en daardoor efficiënter maakt. Dit betekent uiteindelijk een verbetering van de concurrentiepositie van de binnenvaart.

Liquid Gold, waardevolle fosfor en stikstof terugwinnen uit urine in sanitaire afvoersystemen aan boord van schepen
Liquid Gold ontwikkelt technologie waarmee waardevolle fosfor en stikstof teruggewonnen kan worden uit urine in sanitaire afvoersystemen aan boord van schepen. De opbrengsten die hiermee gegenereerd worden, dragen bij aan mogelijke kostenverlaging voor Rotterdam bezoekende schepen en daarmee aan een betere concurrentiepositie van de Rotterdamse haven als geheel.

Over het PortXL-traject
PortXL is in 2015 opgericht door het Havenbedrijf Rotterdam samen met partners Van Oord, Vopak, Boskalis EY, Uniper, Rabobank, Rotterdam Port Fund, InnovationQuarter en Erasmus Centre for Entrepreneurship. Het is het enige havengerelateerde start-up programma ter wereld. PortXL scout wereldwijd naar start-ups in de sectoren Transport & Logistiek, Energie, Chemie & Raffinage en Maritiem.

 

Na de in februari gehouden ‘Selection Days’ hebben tien geselecteerde start-ups de afgelopen drie maanden hard gewerkt om hun innovaties naar het volgende niveau te tillen. Zij zijn daarbij intensief gecoacht door mentoren, partners en experts vanuit het PortXL netwerk. Tijdens Shakedown presenteerden de start-ups hun vooruitgang.