Pieter Heerema over solo zeilrace rond de wereld

Pieter Heerema op zijn 'No Way Back' tijdens de Vendée Globe.

Op vrijdag 30 juni om 20.00 uur vertelt Pieter Heerema in het Maritiem Museum Rotterdam over zijn deelname aan de zwaarste zeilwedstrijd in de wereld, de ’Vendée Globe’. Als eerste Nederlander ooit deed hij mee en bereikte de finish van deze non-stop solo zeilwedstrijd rond de wereld. Een ongelofelijke prestatie van deze 65-jarige zeilende offshore topman. Heerema vertelt deze avond over de ontberingen, de eenzaamheid, de successen en de teleurstellingen tijdens deze onvoorstelbaar zware race.

“Ben je ergens aan begonnen dan moet je het ook afmaken”, aldus Pieter Heerema 
Na 50.000 kilometer finisht hij als 17de in de Vendée Globe met zijn zeilboot IMOCA 60 genaamd ‘No Way Back’. Uitgeput maar tevreden zet hij na 116 dagen voet aan wal in de haven van Les Sables–d’Olonne. Heerema noemt deze race niet alleen ‘onvoorstelbaar zwaar’ maar hij noemt het ook een ‘thuisrace’, omdat alle grote kapen die hij moest ronden dankzij Nederlanders hun naam hebben gekregen.

Vendée Globe, de zwaarste non-stop solo zeilrace rond de wereld 
De Vendée Globe wordt als zwaarste solo-zeilrace ter wereld beschouwd waarbij de zeilers geen hulp van buitenaf mogen krijgen. Met start en finish in Frankrijk is de route simpel gezegd het oversteken van West naar Oost van de Indische, de Stille en de Atlantische oceaan, waarbij de drie beroemdste kapen (de Goede Hoop, Leeuwin en Hoorn) aan bakboord gehouden moeten worden.

Het is een race van uitersten
De zeilers moeten extreme weers- en zeecondities trotseren zoals hoge- en lagedrukgebieden, veranderlijke winden, hoge golven, slagregens, sneeuw en hagel, kou, hitte en de Doldrums (windstiltes). Het is een nautisch avontuur dat wreed kan zijn. In de afgelopen acht edities (de race vindt eens in de vier jaar plaats) is slechts iets meer dan de helft van de vloot erin geslaagd de race te voltooien. De geschiedenis van de Vendée Globe wordt gekenmerkt door mastbreuken, afgebroken kielen, medische noodsituaties, omgeslagen boten, aanvaringen en gewoon domme pech. Een aantal van de vertrekkers gaat vol voor het wedstrijdresultaat, voor de overige zeilers is het volbrengen van de tocht het hoogste doel.

Pieter Heerema
Net als elke zeiler heeft Pieter Heerema een speciale band met het water en de zee. Zowel zijn intensieve wedstrijdzeilen als zijn professionele leven hebben hem altijd nauw bij de zee betrokken gehouden. Al in zijn jongensjaren voelde Pieter zich aangetrokken door het water en in die tijd tekende en bouwde hij allerlei bootjes. Op het water voelde hij zich op zijn gemak. Nu op 65-jarige leeftijd had Heerema met zijn competitieve instelling de lat voor zichzelf weer erg hoog gelegd, het volbrengen van de Vendée Globe 2016-2017, aan boord van zijn ‘No Way Back’.

Kaartverkoop
De lezing van Pieter Heerema over zijn zeilrace rond de wereld vindt plaats op vrijdag 30 juni om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en kost €11,50 per persoon inclusief twee consumpties. Studenten betalen €7,50 op vertoon van hun studentenpas. Alle kaarten zijn online te koop via www.maritiemmuseum.nl/tickets. De lezing is gratis voor Vrienden, Begunstigers, Patroons, Business Club Partners en Sponsoren van het Maritiem Museum. Voor wie deze avond Vriend wordt is de lezing gratis inclusief een vriendenlidmaatschap tot het einde van het jaar voor maar € 25,-.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Feb 2018 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

HISWA Amsterdam Boat Show

De HISWA vindt plaats van woensdag 7 t/m zondag 11 maart 2018 in RAI Amsterdam. De HISWA Amsterdam Boat Show is het grootste jaarlijkse evenement van Nederland op het gebied van watersport, lifestyle en recreatie. Met honderden boten, een uitgebreid aanbod onderdelen & accessoires voor ieder type boot, lifestyle & recreatie en een boordevol kennis- en activiteitenprogramma, is de HISWA de perfecte start van het nieuwe watersportseizoen voor iedere (aankomend) watersporter.

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →