Pieter Heerema over solo zeilrace rond de wereld

Pieter Heerema op zijn 'No Way Back' tijdens de Vendée Globe.

Op vrijdag 30 juni om 20.00 uur vertelt Pieter Heerema in het Maritiem Museum Rotterdam over zijn deelname aan de zwaarste zeilwedstrijd in de wereld, de ’Vendée Globe’. Als eerste Nederlander ooit deed hij mee en bereikte de finish van deze non-stop solo zeilwedstrijd rond de wereld. Een ongelofelijke prestatie van deze 65-jarige zeilende offshore topman. Heerema vertelt deze avond over de ontberingen, de eenzaamheid, de successen en de teleurstellingen tijdens deze onvoorstelbaar zware race.

“Ben je ergens aan begonnen dan moet je het ook afmaken”, aldus Pieter Heerema 
Na 50.000 kilometer finisht hij als 17de in de Vendée Globe met zijn zeilboot IMOCA 60 genaamd ‘No Way Back’. Uitgeput maar tevreden zet hij na 116 dagen voet aan wal in de haven van Les Sables–d’Olonne. Heerema noemt deze race niet alleen ‘onvoorstelbaar zwaar’ maar hij noemt het ook een ‘thuisrace’, omdat alle grote kapen die hij moest ronden dankzij Nederlanders hun naam hebben gekregen.

Vendée Globe, de zwaarste non-stop solo zeilrace rond de wereld 
De Vendée Globe wordt als zwaarste solo-zeilrace ter wereld beschouwd waarbij de zeilers geen hulp van buitenaf mogen krijgen. Met start en finish in Frankrijk is de route simpel gezegd het oversteken van West naar Oost van de Indische, de Stille en de Atlantische oceaan, waarbij de drie beroemdste kapen (de Goede Hoop, Leeuwin en Hoorn) aan bakboord gehouden moeten worden.

Het is een race van uitersten
De zeilers moeten extreme weers- en zeecondities trotseren zoals hoge- en lagedrukgebieden, veranderlijke winden, hoge golven, slagregens, sneeuw en hagel, kou, hitte en de Doldrums (windstiltes). Het is een nautisch avontuur dat wreed kan zijn. In de afgelopen acht edities (de race vindt eens in de vier jaar plaats) is slechts iets meer dan de helft van de vloot erin geslaagd de race te voltooien. De geschiedenis van de Vendée Globe wordt gekenmerkt door mastbreuken, afgebroken kielen, medische noodsituaties, omgeslagen boten, aanvaringen en gewoon domme pech. Een aantal van de vertrekkers gaat vol voor het wedstrijdresultaat, voor de overige zeilers is het volbrengen van de tocht het hoogste doel.

Pieter Heerema
Net als elke zeiler heeft Pieter Heerema een speciale band met het water en de zee. Zowel zijn intensieve wedstrijdzeilen als zijn professionele leven hebben hem altijd nauw bij de zee betrokken gehouden. Al in zijn jongensjaren voelde Pieter zich aangetrokken door het water en in die tijd tekende en bouwde hij allerlei bootjes. Op het water voelde hij zich op zijn gemak. Nu op 65-jarige leeftijd had Heerema met zijn competitieve instelling de lat voor zichzelf weer erg hoog gelegd, het volbrengen van de Vendée Globe 2016-2017, aan boord van zijn ‘No Way Back’.

Kaartverkoop
De lezing van Pieter Heerema over zijn zeilrace rond de wereld vindt plaats op vrijdag 30 juni om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en kost €11,50 per persoon inclusief twee consumpties. Studenten betalen €7,50 op vertoon van hun studentenpas. Alle kaarten zijn online te koop via www.maritiemmuseum.nl/tickets. De lezing is gratis voor Vrienden, Begunstigers, Patroons, Business Club Partners en Sponsoren van het Maritiem Museum. Voor wie deze avond Vriend wordt is de lezing gratis inclusief een vriendenlidmaatschap tot het einde van het jaar voor maar € 25,-.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Oct 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >