Wind op zee centraal tijdens bezoek minister Kamp aan China

Van 6 tot 9 juni brengt de minister Kamp van Economische Zaken een bezoek aan China. “Ik zal het succesvolle Nederlandse wind op zee-model en de Nederlandse expertise onder de aandacht brengen in Beijing en in Xiamen”, aldus Kamp.

China is op dit moment de grootste energieverbruiker ter wereld en de energietransitie van fossiele naar duurzame energie volop gaande. Een belangrijk onderwerp tijdens dit dit bezoek is hoe Nederlandse bedrijven mee kunnen werken aan deze transitie.

Chinese ambitie voor offshore wind biedt kansen voor Nederlandse bedrijven
China heeft duidelijke ambities als het gaat om windmolens op zee. In het laatste vijfjarenplan is het doel gesteld op 5 GW in 2020, met het streven om dan 10 GW in totaal aan windmolenparken op zee in aanbouw te hebben. Dat is ruim zes keer het aantal windmolens op zee dat China nu heeft (1,5GW). Deze Chinese ambitie biedt kansen voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen.

Samenwerking in energie-innovatie en duurzame energie-technologieën 
Kamp is Nederlands vertegenwoordiger op ministeriële bijeenkomsten van de Clean Energy Ministerial (CEM) en Mission Innovation in Beijing. De minister spreekt hier met internationale delegaties uit meer dan 20 landen: waaronder de VS, India, China, Canada en verscheidene Europese landen over samenwerking op het gebied van energie-innovatie en duurzame energie-technologieën, zoals wind op zee en elektrisch vervoer. Daarnaast bezoekt minister Kamp verschillende succesvolle Nederlandse bedrijven in China zoals Huisman en Bugaboo.

Verminderen van CO2 door Nederlandse innovaties
Op dit moment wordt in China nog altijd ruim 70% van de stroom opgewekt met kolen. Tijdens zijn bezoek aan China gaat minister Kamp in gesprek met Nederlandse bedrijven die zich inzetten om de luchtvervuiling die veroorzaakt wordt door het gebruik van kolen te verminderen.  Bijvoorbeeld met nieuwe technologieën om rookgassen en afvalwater van kolenverwerkende industrie te reinigen, en door te zorgen dat stofdeeltjes afkomstig van de kolenbergen niet verstuiven en in de lucht komen. Kamp heeft op dinsdag 6 juni een ontmoeting met deze Nederlandse bedrijven die zich hebben verenigd in het zogenoemde Clean Coal Cluster.