Jaarcijfers Jan De Nul

Foto: Jan De Nul Group.

De omzet van Jan De Nul Group in 2016 bedraagt 2.044 miljoen euro. Dat is 9% minder dan 2015 en bereikt hiermee het niveau van het financieel jaar 2014. 2015 betrof een uitzonderlijk sterk jaar vanwege de succesvolle oplevering van een aantal omvangrijke baggerprojecten, zoals de aanleg van het Suezkanaal in Egypte. De operationele cashflow of brutowinst (ebitda) halveerde bijna van 632 miljoen in 2015 – een record – naar 339 miljoen vorig jaar.

Het aanhoudend moeilijke investeringsklimaat wereldwijd op vlak van infrastructuur, de blijvend lage olieprijzen naast de onveranderlijke zwakke groei van de wereldeconomie, zorgden in 2016 opnieuw voor een aanzienlijke neerwaartse druk op de markten waarin Jan De Nul Group actief is. Ondanks deze omstandigheden slaagde Jan De Nul Group er toch in om een stabiel jaar neer te zetten.

Kerncijfers:

 • Meer dan 2 miljard euro omzet nu voor het zesde jaar op rij.
 • EBITDA goed voor 339 miljoen euro.
 • Netto winst van 102 miljoen euro.
 • Record solvabiliteitsratio van meer dan 60% dankzij continue winstreservatie.
 • Vrij van netto schuld voor het derde jaar op rij.
 • Stabiele orderportefeuille van 2,55 miljard euro.
 • Aanhoudende gerichte investeringspolitiek.

Stabiel orderboek
2016 werd afgesloten met een orderboek van 2,55 miljard euro, een stabiel resultaat in vergelijking met 2015. Het orderboek van Jan De Nul Group bevat de volgende projecten:

 • In Monaco wordt het grondgebied van de Monegaskische staat met 6 hectare uitgebreid op zee. De civiele tak zal de funderingen bouwen voor de caissons. Ook de milieudivisie Envisan zal betrokken worden bij dit project en maar liefst 60.000 m³ sedimenten verwerken. Dit project is een schoolvoorbeeld van het geïntegreerd werken van de Group.
 • Het kabellegschip Isaac Newton wordt ingezet om 200 km kabel te installeren voor de bouw van het NASR offshore olieplatform ongeveer 131 km ten noordwesten van Abu Dhabi in de Arabische Golf. Ook het nieuwe multipurpose schip Daniel Bernoulli wordt ingezet voor onder andere het plaatsen van de stenen op de zeebodem ter bescherming van de kabels.
 • Jan De Nul Group zal voor Dong Energy de funderingswerken en de installatie van 32 monopiles uitvoeren voor het 450 MW Borkum Riffgrund 2 Windpark Project in het Duitse deel van de Noordzee. Hiervoor wordt de Simon Stevin ingezet, het grootste rotsinstallatieschip ter wereld naast de Vole au vent die de installatie van de monopiles gaat uitvoeren. Daarnaast zal Jan De Nul Group zowel voor dit windpark als voor het Trianel Windpark Borkum de interconnector kabels aanleveren en installeren.
 • In 2017 wordt het grootste infrastructuurproject, de A11 autosnelweg, in België opgeleverd. Het project omvat een aantal technisch complexe kunstwerken zoals een semi-integraal viaduct en een dubbele beweegbare brug. Na de oplevering start de 30-jarige onderhoudsperiode.
 • In 2017 werden nog een aantal belangrijke contracten getekend zoals de constructie van een 4.000 meter onderzeese golfbreker in Benin (Afrika), de bouw van een haven in Mumbai (India) en de verdieping van de haven van Veracruz in Mexico.

Investeringen:
In juli 2016 bestelde Jan De Nul Group twee hoppers met elk een capaciteit van 3.500 m³. De schepen worden op de scheepswerf van Keppel Singmarine in China gebouwd. In januari 2017 is de optie voor de bouw van een derde hopper getekend. De schepen worden in de tweede helft van 2018 opgeleverd.

Midden mei 2017 is nog een schip besteld op dezelfde werf: een 6.000 m³ sleephopperzuiger, ook met een optie voor een zusterschip.

In China, op de AVIC Weihai scheepswerf, worden de multipurpose schepen Adhémar de Saint-Venant en Daniel Bernouilli verder uitgerust. Beide schepen worden halverwege 2017 opgeleverd en meteen ingezet voor hun eerste job: de ene voor rotsinstallatiewerken in Denemarken en de andere als trenching schip in de Perzische Golf.

Op de scheepswerf Uljanik in Kroatië wordt de nieuwste en grootste zelfvarende cutterzuiger voor Jan De Nul Group gebouwd. Het geïnstalleerd dieselvermogen is meer dan 40.000 kW, ongeveer 50 % meer dan de huidige krachtigste cutterzuiger in de vloot van Jan De Nul Group, de J.F.J. De Nul. De tewaterlating is gepland in de zomer van 2017.

Bekijk de resultaten of download het volledige verslag van Jan De Nul Group op https://annualreport.jandenul.com.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Gepubliceerd op June 6, 2017 met de tags .

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →