Mariniers naar Roemenië voor grote NAVO oefening

Ruim 200 mariniers vertrekken deze week naar Roemenië om mee te doen aan de NAVO oefening NobleJump. Zij maken onderdeel uit van de snelle reactiemacht van de NAVO, de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). De mariniers oefenen onder andere hoe zij zo snel mogelijk met onze bondgenoten naar een gebied kunnen afreizen om samen ingezet te worden met de andere NAVO partners. Naast Nederland en Groot-Brittannië leveren ook verschillende andere NAVO lidstaten eenheden aan de VJTF.

De veiligheidssituatie in het oostelijke deel van het NAVO verdragsgebied is de afgelopen jaren aanzienlijk verslechterd. De NAVO heeft meer dan twee decennia gestreefd naar een partnerschap met Rusland gebaseerd op respect voor het internationaal recht en wederzijds vertrouwen. Rusland heeft echter voor een andere koers gekozen. Ondanks dat de NAVO en Nederland er alles aan doen om in gesprek te blijven, is het wel genoodzaakt om ook militair te reageren op deze nieuwe veiligheidssituatie. Zo maakt de NAVO duidelijk dat een schending van het  verdragsgebied niet zal worden geaccepteerd en stelt het bondgenootschap de oostelijke NAVO-landen gerust .

Nederland levert het 11de raiding squadron, een compagnie, van het korps mariniers aan de VJTF. Deze eenheid vormt de lichte infanterie compagnie van de snelle reactiemacht. Dit betekent dat zij expeditionair voor de grote troepeneenheid uitgaan. Voor inzet in de VJTF is lichte infanterie eenheid uitgebreid met onder andere een mortiersectie, een snipersecties, genisten en een fire support team.

Ook hebben de mariniers medische afvoercapaciteit en een logistieke ondersteuningseenheid. Het raiding squadron maakt deel uit van het Brits bataljon van de Grendier Guards.