Start historische tocht Michiel de Ruyter 13 juni Vlissingen

Op dinsdag 13 juni vertrekken zo’n 90 zeiljachten vanuit de 1e Binnenhaven in Vlissingen voor de historische tocht naar het Engelse Chatham. Het is 350 jaar geleden dat Michiel de Ruyter met het vlaggenschip ‘Zeven Provinciën’ de Engelse oorlogsvloot verslagen heeft in hun eigen haven Chatham. Deze tocht wordt gevaren ter nagedachtenis aan deze historische gebeurtenis vanuit de geboortestad van Michiel de Ruyter. De jachten zullen tussen 8.30 en 12.00 uur de haven verlaten.

Uitzwaaien vanaf de sluis
Het vertrek van de schepen zal een spectaculair gezicht zijn. De deelnemende jachten moeten eerst door de sluis heen om de zee op te gaan. De hele ochtend zal er geschut worden om alle boten de sluis te laten passeren. Vanaf de sluis kunnen de deelnemers worden uitgezwaaid voordat ze de Westerschelde uitzeilen en aan de oversteek van de Noordzee beginnen. Naar verwachting komen de zeilers de volgende dag aan in Engeland.

Deelnemers
Er doen bijzondere jachten mee aan de tocht, zoals de ‘Flyer’ met schipper Gerard Schootstra, deze boot was de winnaar van de voormalige Whitbread Round the World Race met zeiler Conny van Rietschoten. En ‘Live Your Dream’ van Olaf Oosterma, oprichter van de Live Your Dream Foundation, dit zeiljacht wordt mede bemand door chronisch zieke jongeren.
Onder de circa 90 zeiljachten is ook een jacht uit Vlissingen dat wordt bemand door Hans Robbers, David Robbers en Ferry Kramer. Dit jacht is te herkennen aan de vlag van Vlissingen.

Lees ook: Gouden munt voor historische tocht Michiel de Ruyter