Tocardo zoekt investeerders voor getijdenprojecten

Tocardo Afluitdijk Den Oever installatie. Foto: Tocardo.

Nederland heeft een technologische voorsprong in het opwekken van groene energie uit getij; investeert u mee in dit stukje Hollands Glorie? Getijdenstroom is een nog relatief nieuwe vorm van duurzame energieopwekking met een enorme potentie. De stroming in zeewater, veroorzaakt door de verandering in het getij, zet getijdenturbines (‘onderwaterwindmolens’) aan het draaien en deze turbines zetten de draaiende beweging om in stroom.

De grote voordelen van getijdenenergie zijn de geringe impact op het milieu, de onzichtbaarheid van de turbines, de enorme beschikbare capaciteit en vooral de voorspelbaarheid van de energieopwekking.

Het in Den Oever (NH) gevestigde Tocardo richt zich sinds 2008 in het ontwerpen en produceren van getijde energie turbines. Daarnaast verleent men installatie- en onderhoudsdiensten rondom deze turbines.

In toenemende mate is Tocardo International B.V. actief in de ontwikkeling van getijde energieprojecten middels locatieselectie, haalbaarheidsstudies, Front End Engineering Design (FEED), bouwen van businesscases, en de daaraan gelieerde financiële en operationele aspecten.

Na de fase van productontwikkeling zijn de eerste contracten met afnemers van de turbines getekend.

Tot op heden heeft Tocardo de exclusieve rechten verkregen voor de ontwikkeling van 5 getijdenprojecten in het Verenigd Koninkrijk (Fall of Warness en Isle of Wight), in Canada (Bay of Fundy) en in Nederland (Oosterscheldekering). De verwachting is dat deze projecten binnen de komende 2 tot 5 jaar geïnstalleerd zijn. Totaal worden er circa 245 turbines geïnstalleerd met een energieopwekkend potentieel van 59 Megawatt. Naast bovenstaande projecten heeft men de beschikking over een tiental turbines die operationeel zijn in de Afsluitdijk de Oosterscheldekering en in Orkney.

De vraag naar stroom uit getijde neemt toe en daarmee ook de vraag naar het benodigde werkkapitaal om zowel bovenstaande projecten als de zich in de groeiende pijplijn bevindende projecten te financieren. De overheid werkt aan instrumenten om de MKB sector te stimuleren, vanwege alle procedures en Basel III wetgeving voor de banken wordt financieren steeds lastiger. Nieuwe vormen van financiering zoals uitgifte obligaties zijn een hele belangrijke tool om verder te groeien.

De implementatie van de innovatie hangt altijd sterk af van regeerakkoorden, die voor onze sector de laatste kabinetperiodes niet voldoende waren. Eigenlijk verlangen wij terug naar een systeem zoals onder de SDE+ voor nieuwe technieken. Getijdenenergie vraagt om meer steun vanuit de regering en vanuit investeerders, alleen dan kan Tocardo de voorsprong behouden en deze technologie wereldwijd te vermarkten.

De eerste duizend megawatt wind op zee zijn ook gesubsidieerd, benadrukt Van Breugel: “Pas nu, door succesvolle tenders, gaat de kostprijs van windenergie hard omlaag, waardoor de staat miljarden euro’s in zijn zak houdt. Des te schrijnender dat er geen geld wordt uitgetrokken voor getijdenenergie.” 

“We hebben een technologische voorsprong. Gaan we die nu door overheidsbeleid kwijtraken?”, vraagt de CEO van Tocardo zich af. “Net als bij de windenergie is gebeurd? Nederland is een fantastisch innovatieland, maar helaas zijn we niet zo sterk in de implementatie.” In Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Canada liggen de concurrenten op de loer. Van Breugel: “Als er niets verandert halen zij ons binnen drie jaar in.”

Investeren in water? Obligatielening 7%
Om het benodigde werkkapitaal van zowel bovenstaande projecten als de zich in de groeiende pijplijn bevindende projecten te financieren, geeft Tocardo International B.V. voor 5 miljoen euro aan obligaties uit. De nominale waarde is 10.000 euro per obligatie. De minimale afname is 10 obligaties. De coupon wordt per jaar voldaan en bedraagt 7%. Gedurende de vijfjarige looptijd van de obligatie is deze verhandelbaar via het handelsplatform van Van Lanschot’s  Equity Management Services.

Online inschrijving mogelijk via de listingsite van Van Lanschot, onderhandsemarkt.nl/tocardo

Introductie-event obligatielening op 29 mei:
Voor geinteresseerde investeerders organiseert Tocardo op maandag 29 mei om 15.00 uur een introductie event in het NEMO Science Museum te Amsterdam. Gedurende dit event belicht CEO Hans van Breugel de achtergronden en de toekomstverwachtingen van Tocardo in relatie tot de uitgifte van de obligatie, CTO Pieter de Haas vertelt u meer over de ontwikkeling van de technologie. U kunt zich aanmelden voor dit introductie event via: obligaties@tocardo.com

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →