“Er is te weinig geschikt uitvoerend technisch personeel”

Foto: Alertec.

Het vinden van goed gekwalificeerd technisch personeel blijft een uitdaging in Nederland, merkt ook Serge Terburg van Alertec. Door de vergrijzing en minimale toestroom, moeten zij over de grenzen kijken om aan de vraag te voldoen. “Het is heel simpel, wij kunnen niet anders.”

Alle beroepen onder de noemer techniek
Alertec richt zich op alle beroepen onder de noemer techniek: van elektrotechniek tot metaaltechniek. “Onze mensen verzorgen alle elektra aan boord van een schip, maar ook van boorplatformen en offshore windturbines. En daarvoor zijn wij op zoek naar gekwalificeerd technisch personeel”, vertelt Terburg. Volgens Terburg zijn er binnen de technische industrie veel mensen die studeren en werken op ingenieursniveau. “Binnen Alertec zijn wij juist op zoek naar het uitvoerend personeel.”

Veel vergrijzing en een minimale toestroom
“Een flinke uitdaging, want het aanbod haalt het helaas niet bij de vraag. Er is sprake van veel vergrijzing, maar de toestroom is minimaal”, gaat Terburg verder. Volgens Terburg spreekt het technisch uitvoerend beroep jongeren niet meer aan. “Het zijn niet de meest glamorous beroepen natuurlijk, maar het is een heel mooi beroep waar veel werk is! Daarnaast zijn veel jongeren meer geïnteresseerd in de ontwikkelingen omtrent automatisering en robotisering en willen zich daarop richten.” Wellicht geen gekke keuze, want gaan de mogelijkheden met automatisering en robotisering deze uitvoerende technische beroepen niet vervangen? Terburg: “Er wordt veel gesproken over de mogelijkheden met betrekking tot 3d-printing of robots die een schip kunnen gaan lassen, maar zo ver zijn we nog niet. Voorlopig zijn er nog heel veel gekwalificeerde mensen nodig. Goede elektromonteurs, goede lassers, noem het maar op.”

Werknemers uit het buitenland zijn in principe niet goedkoper
Om de vraag op te kunnen vangen, zoekt Alertec ook buiten Nederland naar geschikte kandidaten. “Dit doen wij middels verschillende wervingsbureaus en carrièrebeurzen. Hierin zijn wij zeker niet de enige, wij concurreren ook met scheepswerven uit bijvoorbeeld Duitsland.” Terburg krijgt vaak te horen dat het beter is om Nederlanders aan te nemen, omdat genoeg mensen hier zonder baan zitten. “Het is heel simpel, wij kunnen niet anders. In Nederland is er gewoon niet genoeg geschikt personeel.” Ook opmerkingen als ‘jullie kiezen voor de goedkopere buitenlandse krachten’ spreekt Terburg tegen. “In onze industrie zijn werknemers uit het buitenland in principe niet goedkoper. Wij hebben te maken met de wet ‘gelijk werk, gelijk inkomen’. Daarnaast zijn mensen uit het buitenland juist vaak duurder, omdat wij hen ook moeten huisvestingen. Iets wat bij Nederlandse werknemers niet hoeft.”

Ondanks dat er ook krachten uit het buitenland worden gehaald, benadrukt Terburg het belang om jongeren in Nederland te enthousiasmeren voor het technische vak. “Het is echt een heel mooi beroep en de komende jaren is er meer dan genoeg werk!”

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Gepubliceerd op May 16, 2017 met de tags .

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →