Heerema Fabrication Group bouwt jacket voor Peregrino veld

Heerema Fabrication Group heeft het Procurement & Construction contract voor het Peregrino II Jacket gekregen van South Atlantic Holding B.V. namens het Statoil Peregrino II project. Het Peregrino jacket wordt ongeveer 135 meter hoog, heeft een basis van 66 x 53 meter en weegt 9.300 ton, exclusief de 12 palen. De fabricage gaat in november 2017 van start op de Heerema yard in Vlissingen om in oktober 2019 klaar te zijn voor de sail away.

Het jacket dient primair als basis voor de topside, inclusief de boor-, proces-, utiliteits- en stroomvoorzieningen, de living quarters en een heli-dek. De topside heeft op de tekentafel een operationeel gewicht van 25.000 ton. Het jacket is ook bedoeld voor de opslag van vers boorwater met caissons voor de onderwaterpompen die verbonden zijn met de opslagtanks. Dankzij Phase II neemt de productie van het Peregrino veld toe door de uitbreiding van het aantal putten met 21 – waarvan 15 olie produceren en 6 water injecteren – die vanaf het WHP-C worden geboord. De waterdiepte is ongeveer 120 meter. De start van de productie van Phase II is naar verwachting eind 2020.  Eind 2040 loopt de concessieperiode af en tot die tijd wordt de hoeveelheid winbare olie geschat op 250 miljoen vaten.

Het Peregrino veld, ontdekt in 1994, bevat zware olie en bevindt zich in de zuidelijke en zuidwestelijke sectie van het Campos Basin, ongeveer 85 kilometer voor de kust van Rio de Janeiro, Brazilië. Statoil is de operator van het Peregrino veld dat momenteel wordt ontwikkeld met twee wellhead platforms en een drijvende production, storage & offloading unit (FPSO). Een systeem van buizen, risers en kabels verbindt deze FPSO met de twee wellhead platforms. De Peregrino Phase II Field Development betekent een uitbreiding met een derde wellhead platform, omdat dit gebied niet bereikbaar is voor de twee bestaande platforms. Het project bestaat uit een achtpotig jacket en een wellhead platform met een boorunit (WHP-C) dat wordt verbonden met de bestaande FPSO.

Koos-Jan van Brouwershaven, Chief Executive Officer van Heerema Fabrication Group: “We zijn opgetogen dat we deze opdracht hebben binnengehaald. Met het Valemon jacket, het Gina Krog jacket en het Oseberg Vestflanken 2 Unmanned Wellhead Platform – dat we volgende maand opleveren – hebben we een goed trackrecord bij Statoil. Het verheugt ons dat Statoil vertrouwen houdt in de expertise en het vakmanschap van ons bedrijf, ondanks de aangekondigde reorganisatie. We blijven tot het uiterste gaan voor onze klant en bouwen verder voort op onze sterke en prettige relatie.”