Inventarisatie historische maritieme ensembles in Zeeland

In de eerste helft van 2017 laat het Platform Maritiem Erfgoed Zeeland een inventarisatie uitvoeren van historische maritieme ensembles in Zeeland. De werkzaamheden worden verricht door maritiem deskundige Veronica Franks. In juli zal zij de resultaten opleveren.

Historische havens zijn vaak bepalend voor de identiteit van dorpen en steden en daarmee voor de kwaliteit van de leefomgeving. Historische schepen, bij voorkeur varend, dragen hiertoe in hoge mate bij. Toch zijn veel gemeenten met maritiem erfgoed vaak niet of te weinig bewust van de mogelijkheden die dit erfgoed met zich meebrengt. Een integraal kwaliteitsbeleid ontbreekt veelal, wat gemakkelijk leidt tot ongewenste ontwikkelingen die tevens de economische meerwaarde die maritiem erfgoed kan hebben teniet doet.

Nulmeting identiteit en benutting historische maritieme ensembles
Met de Omgevingswet komen nieuwe oplossingen en mogelijkheden binnen handbereik op het raakvlak van de fysieke omgeving en onder andere het maritiem erfgoed. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort heeft deze ontwikkeling aangegrepen om een nulmeting naar historische maritieme ensembles te laten uitvoeren in Nederland. Deze opdracht, genaamd ‘Nulmeting identiteit en benutting historische maritieme ensembles’, is neergelegd bij het Mobiel Erfgoed Centrum en adviesbureau ErfgoedWerf.

Zeeuwse inventarisatie
Vanwege het vele aanwezige maritiem erfgoed in Zeeland is het Platform Maritiem Erfgoed Zeeland gevraagd om als pilot een nulmeting in Zeeland uit te voeren. Uitgangspunt van de inventarisatie vormen de Zeeuwse historische havens en de erbij horende historische schepen. En ook de maritieme objecten zoals werven, sluizen, kranen en bruggen worden in deze nulmeting meegenomen. Tijdens de inventarisatie worden kansen en knelpunten zoveel mogelijk in beeld gebracht.

De Zeeuwse resultaten van de nulmeting zullen worden meegenomen in de uitwerking voor een te schrijven handleiding voor Nederlandse gemeenten.