Havenondernemers worden gewezen op oneerlijke concurrentie

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft aan meer dan 3500 Amsterdamse en Rotterdamse ondernemingen in en rond deze havens een brief gestuurd met de basisregels voor eerlijke concurrentie. Tegelijkertijd biedt de ACM op de website een online ‘Karteltest Haven’ aan. Ondernemers kunnen met deze test anoniem nagaan welke risico’s op overtreding van de concurrentieregels er voor hun onderneming kunnen zijn.

Naleving en kennis over concurrentieregels
Eerder onderzoek in de haven- en transportsector wees uit dat 70% van de ondernemers zich houdt aan de regels. Tegelijkertijd is een te grote groep ondernemers bereid om de regels te overtreden.

Uit dit onderzoek blijkt ook dat ondernemingen de basisregels onvoldoende kennen. Zo’n 20% van de bedrijven weet niet dat prijsafspraken verboden zijn. Ruim de helft van de ondernemingen weet niet dat het verboden is om onderling afspraken te maken over de verdeling van klanten.

Kartels verhinderen eerlijke concurrentie
Havens en Transport is één van de thema’s van de ACM. Op deze manier vraagt de ACM de aandacht van ondernemers in en rond de haven voor kartels. Kartels zijn verboden afspraken tussen concurrerende ondernemingen die eerlijke concurrentie verhinderen, zoals afspraken over prijzen of het verdelen van klanten. De ondernemingen die de fout in gaan benadelen andere ondernemingen die wel eerlijk concurreren. Kartels schaden daarmee niet alleen andere ondernemingen maar ook de internationale concurrentiepositie van de havens. Uiteindelijk zijn de consumenten de dupe van kartels.

Handhaving
Naast het geven van voorlichting, treedt de ACM op tegen kartels. Er lopen verschillende onderzoeken naar overtredingen van de Mededingingswet in de haven- en transportsector.