Bank financiert voor het eerst ballastwatersysteem

De Ballast Water Treatment (BWT) Convention treedt in september dit jaar in werking. Veel scheepseigenaren zien echter de aanschaf van een systeem dat ballastwater behandeld als een financieel obstakel. ABN AMRO Transportation heeft volgens eigen zeggen een wereldwijde primeur te pakken door de installatie van een systeem te financieren op schepen van de Deense klant Celsius Shipping.

De conventie is ingesteld door de International Maritime Organization (IMO) en maakt een einde aan  het lozen van onbehandeld ballast water. Dit zorgt voor de verspreiding van exotische plant- en diersoorten die de biodiversiteit van lokale ecosystemen kunnen bedreigen. De IMO heeft bepaalde deadlines vastgesteld om de manier van lozing stapsgewijs te verbeteren. Uiteindelijk moeten in 2022 alle schepen een BWT-systeem aan boord hebben.

Een ballastwatersysteem levert echter geen geld of besparingen op en daarom zijn banken huiverig om het te financieren. Veel scheepseigenaren hebben te weinig reserves om de apparatuur aan te schaffen. ABN AMRO heeft nu als eerste bank ter wereld deze patstelling doorbroken door voor een klant de financiering te realiseren.