Huisman introduceert nieuwe kraan voor offshore wind turbines

Huisman heeft een lichtgewicht kraantype ontwikkeld voor het onderhoud van offshore wind turbines: de ‘Foldable Offshore Crane’. Deze kraan combineert hijshoogtes en ruim voldoende hijscapaciteit met een opvouwbare giek waardoor het benodigde dekoppervlak klein en het eigen gewicht van de kraan laag is. Het gebruik van deze kraan voor het onderhoud aan offshore wind turbines vereist daarom een kleinere, en dus kostenefficiëntere, jack-up dan wat nu gebruikt wordt.

David Roodenburg, Director Strategy and Business Development zegt: “In aanvulling op onze innovatieve oplossingen voor de installatie van steeds groter wordende wind turbines zien we veel mogelijkheden tot het verbeteren van efficiëntie, en dus het verlagen van kosten, voor onderhoud. Met dit nieuwe kraantype denken wij een passende en kostenefficiënte oplossing te bieden voor onderhoud aan bestaande en toekomstige wind turbines”.

Deze onderhoudsjack-up heeft een kleiner dekoppervlak, is kostenefficiënt en snel te mobiliseren, heeft een gelimiteerde hijscapaciteit (tot 500-600mt) en een hijshoogte van meer dan 160m. De Huisman ‘Foldable Offshore Crane’ is uitermate geschikt voor dit type jack-ups aangezien met de kraan WTG-componenten tot circa 160m boven dekniveau kunnen worden uitgewisseld vanaf een kleine jack-up (JU-scheepslengte +/- 70m). De giek van de kraan is opvouwbaar wat zorgt voor een zeer kleine footprint van de kraan als deze niet wordt gebruikt (storage position). Het vouwmechanisme zorgt er tevens voor dat de kraan veel lichter is dan conventionele kranen (wat integratie verder bevorderd) en onderhoud en inspectie worden makkelijker gemaakt aangezien de hijshaken veilig binnen boord worden bewaard. Door de ‘knuckle’ iets te kantelen, kan er extra ‘boom clearance’ worden gecreëerd. Hierdoor kunnen grote lasten gemakkelijker gehesen worden en wordt de vereiste gieklengte om boven het midden van een ‘nacelle’ te kunnen reiken, verminderd. De kraan kan worden aangepast voor gebruik op bestaande jack-ups, wat toegevoegde waarde geeft voor operators die meer haakhoogte nodig hebben om aan de groeiende eisen in de offshore wind industrie te kunnen voldoen.