MOCE ON AIR Talkshow: KI, Techniek en jij

Kunnen schepen straks onbemand varen? Bepaalt een robot straks waar je kunt boren naar gas en hoe? Of maakt een robot de onderhoudsplanning van een hele vloot? De maatschappij automatiseert op alle fronten en dat beïnvloedt de vraag naar technische kennis en personeel. Tijdens de middag ON AIR talkshow op MOCE werd gediscussieerd over de rol van Kunstmatige Intelligentie (KI) in de maritieme en offshore-industrie en mogelijke invloed op jouw baan- of opleidingskeuze.

Een van de panelleden, Geert Jongeling, student Maritiem Officier aan Rotterdam Mainport University, heeft een half jaar geleden onderzoek gedaan naar autonomous sailing en geeft aan dat varen zonder personeel in de toekomst mogelijk is, maar dat er nog altijd een menselijke interactie nodig zal zijn. De mens bezit een creativiteit en oplossingsgerichtheid die wij van systemen niet kunnen verlangen. Mensen zullen ook altijd op afstand nodig zijn om een oogje in het zeil te houden. “Wij moeten ernaar toewerken dat deze mensen op afstand aan de hand van een grote hoeveelheid data de juiste beslissingen weten te nemen. Vooralsnog worden binnen de scheepvaart in noodgevallen beslissingen genomen op basis van intuïtie en nog niet op basis van parameters.”

 Luister de podcast van deze talkshow:

Kennisinstituten zoals TNO zijn ook bezig met autonoom varen. Maurits Huisman, Business Developer TNO Energy, Maritime & Offshore vertelt: “Wij kijken naar de hele keten. Op het vlak van autonoom varen kijken wij niet alleen naar natuurkundige en technische aspecten, maar ook naar de human factor. Tegelijkertijd moeten wij ook rekening houden met de business case, waarom willen wij autonoom varen en wat levert het ons op? Het vereist een grote technologische investering dus deze vragen moeten worden beatwoord en daar werken wij samen met onze partners aan.” Jelle Muller werkstudent bij Nederland Maritiem Land vult aan dat de markt het nut van autonoom varen moet zien. “Bijvoorbeeld het schip van Saab neemt de rol van een mijnenveger over. Aangezien dit heel gevaarlijk werk is, wordt het nut van autonoom varen duidelijk. Het persoonlijk voordeel moet dus eerst duidelijk worden gemaakt alvorens men de business case waardevol vindt.”

Lopen wij in Nederland voorop p het gebied van autonoom varen? Huisman antwoord: “Er zijn meer landen bezig met dit onderwerp, in Scandinavië werkt men hier bijvoorbeeld ook aan, terwijl men in China zich nu meer op smart shipping. Wat Nederland wel onderscheidt is haar manier van samenwerken, voornamelijk de samenwerking tussen kennis, overheid en bedrijfsleven.”

Wat zijn de eventuele nadelen van autonoom varen? Jongeling vertelt: “Het is lastiger om een schip autonoom te laten varen dan bijvoorbeeld een auto of een trein autonoom te laten rijden. Bij een trein of auto betekent de rem intrappen automatische stilstand. Vermogen verminder aan boord van een schip, betekent dat het schip desondanks doorvaart. Daarnaast ziet een schip dingen niet aankomen, een ijsberg kun je niet altijd detecteren. Daarbij geldt dat de reactietijd aan boord van een schip ook heel anders is.”

Vanuit de zaal kwam een vraag van een eerstejaars student Maritiem Officier die graag wilde weten hoe hij een rol zou kunnen spelen in autonoom varen. Jongeling: “Wat erg belangrijk is, is dat je mee innoveert. Onderzoek doen in de richting van autonoom varen. Durven innoveren en niet bij het oude blijven. Jouw ervaring als jonge maritieme officier zal heel waardevol zijn, daar jij weet hoe het is om op zee te varen. Waarschijnlijk maak jij deel uit van de laatste generatie die op zee zal hebben gevaren. Autonome schepen zullen gemonitord moeten worden en als oud-zeevarende zit jij daarom op de juiste plek, omdat jij de data goed weet te verwerken door jouw ervaring op zee.”

Huisman vult aan dat jonge wetenschappers absoluut nodig zijn om het terrein van autonoom varen verder uit te diepen, hij zegt: “Wees welkom en doe vooral mee. Blijf op de hoogte van wat er speelt en maak carrière keuzes die bijdragen aan jou inzetbaarheid voor duurzaam. De tijd dat mensen 40 jaar bij hetzelfde bedrijf werken verandert.”

Wanneer autonoom varen van start gaat, en wellicht of de business case sterk genoeg is, zal in de toekomst blijken. Huisman gelooft er wel in dat wij het in de komende generatie wel mee zullen maken.

Bekijk of beluister hier de andere talkshows:
– MOCE On Air Talkshow: Een duurzame carriere
– MOCE On Air Talkshow: De Noordzee als energiecentrale

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →