VOC-schip ‘Rooswijk’ wordt geborgen voor Britse kust

Het VOC-schip ‘Rooswijk’ welke in januari 1740 voor de Britse kust is vergaan, wordt geborgen. Hiertoe heeft het kabinet besloten omdat het schip wordt bedreigd door de bodem die onder het wrak wegspoelt en door een zandwinningsproject dat binnenkort start. De Rooswijk is een beschermd wrak volgens het Verdrag van Malta.

Het schip vertrok vanuit Texel volgeladen met zilver om inkopen te doen, kort na vertrek strandde het schip op de Goodwin Sands met 350 man aan boord. Van juli tot en met oktober gaat de berging plaatsvinden door een internationaal team. Alle vondsten worden direct op de kade tentoongesteld.

Minister Jet Bussemaker, die als verantwoordelijke voor het Nederlands erfgoed besloot het wrak te bergen, noemt De Rooswijk ‘een tijdscapsule’. “Die biedt een unieke doorkijk naar het verleden. De archeologische informatie die we uit dit wrak kunnen halen, is uitermate waardevol om deze periode in de geschiedenis te duiden” , zegt Bussemaker tegen het AD.

Het wrak werd door een duiker in 2004 ontdekt en in 2005 is een deel van de lading al geborgen. Zilveren baren, munten, sabels, kanonnen, musketten en gebruiksvoorwerpen. Ook kookgerei, een kaarsendover, een bril en een mosterdpotje met de lepel er nog in, werden teruggevonden. In 2007 is een deel van de lading aan Nederland overgedragen.

Het schip is in 1737 gebouwd in Amsterdam voor de Kamer van Amsterdam voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en het was de tweede reis die zij maakte.