Interview: “Om een proces stabiel te krijgen, heb je vertrouwen nodig”

“Toen ik bij een scheepsbouwer werkte kwam ik erachter dat iedere afdeling vooral met zijn eigen planning bezig was waardoor je niet altijd op één lijn zit op projectniveau. Alles was vooral gericht naar de klant toe met rapportages maar dat werd intern niet gedeeld. En toen dacht ik, dit kan beter.”

In de aanloop naar het Maritime & Offshore Career Event 2017 (MOCE) op 19 april spraken wij met Floris Groeneveld, 45 jaar en oprichter van Critical Minds, een bedrijf wat zich volledig richt op projectbeheersing. Critical Minds maakt processen inzichtelijk en creëert draagvlak voor nieuwe ideeën bij maritiem technische bedrijven. Hoe voorkom je dat projecten uitlopen of dat mensen steeds overuren moeten maken? Dat zijn vraagstukken waar Critical Minds antwoord op geeft.

“Door planningen inzichtelijk te krijgen worden ze voorspelbaar en hoeft er niet meer overgewerkt te worden bijvoorbeeld. Zo worden processen stabiel.”

Hoe pakken jullie dat aan?
“Dat doen wij door onze klanten een spiegel voor te houden. Als je jezelf goed kent dan weet je waar je goed in bent en daar moet je voor gaan, je moet het verschil maken door jezelf te zijn. En om een proces stabiel te krijgen heb je vertrouwen nodig. Daar begint alles mee. Als de basis wantrouwen is dan moet dat eerst opgelost worden. En je moet bereid zijn om het achterste van je tong te laten zien, oprecht en transparant durven zijn, dan kunnen we aan de slag.”

Er werken zowel starters als professionals bij Critical Minds met een technische, of bestuurskundige achtergrond. Allemaal analytische procesdenkers met ieder zijn of haar eigen expertise.

“Wij hebben bijvoorbeeld de zogenaamde ‘War-Room planning’ voor als er iets mis dreigt te gaan. Alle kopstukken komen bij elkaar, de beamer gaat aan en alles wordt op tafel gegooid. Dat zijn de momenten dat iedereen transparant en oprecht moet kunnen zijn, dan gebeurt het. Planningen moeten niet per afdeling worden geoptimaliseerd maar op projectniveau. En door transparant te werken kun je sturen op afwijkingen. Stel, tijdens het bouwproces van een schip komen er onderdelen later binnen dan gepland. Dan moet je daarop sturen door je aan te passen aan de situatie. Zo komt het project nog steeds op tijd af en loop je geen vertraging op.”

“De Planning van een project gebruiken we als het ‘harde’ gedeelte van het proces en vervolgens gaan we kijken hoe dat gemonitord moet gaan worden. Hoe je dat doet maakt niet uit dat kan met een computer of met papier op de muur maar je moet elkaar wel aan durven spreken als er iets anders loopt dan gepland, zo’n planning moet flexibel kunnen zijn.”

Hoe til je mensen van afdelingsniveau naar projectniveau?
“Ik vraag bijvoorbeeld aan mensen. Metsel je gewoon stenen? Of bouw je aan een kathedraal? Ben je staal aan het slijpen? Of ben je een schip aan het bouwen? Mensen bewust maken dat zij een onderdeel zijn van een veel groter geheel, daar gaat het om.”

Hoe komt het dat meerdere grote scheepsbouwers jullie nodig hebben? Je zou zeggen die hebben de ‘know how’ wel in huis.
“Ja dat zou je zeggen maar de projecten bij scheepsbouwers zijn vaak uniek, alleen de aanpak van projecten zou hetzelfde moeten zijn. Iedereen is zo bezig met zijn eigen expertise en wij brengen alle partijen bij elkaar. Dat doen onze Critical Minds vanuit de bedrijfskunde en de techniek, zo komen alle snij vlakken bij elkaar.”

Kun je een voorbeeld geven van een kostenbesparing?
“Wij hebben onlangs een mooi project gedaan bij Vermeer Eemhaven, zij bouwen warmtewisselaars. Binnen één maand hadden wij alle projecten inzichtelijk en op de rit. Zelfs zo goed dat de projecten soms een maand eerder opgeleverd kunnen worden dan gepland.”

Waar zijn jullie op dit moment mee bezig?
“Wij zijn nu aan de slag voor Van Oord in Bilbao in Spanje. Daar worden twee schepen gebouwd en wij  helpen ze om de planning zo goed mogelijk inzichtelijk te maken en te realiseren. En we zijn bezig om ook in het buitenland te starten, we zijn aan het onderzoeken of we in Amerika kunnen starten.”

Is Critical Minds ook bezig met duurzaamheid?
“Jazeker! Wij zijn een platform voor jonge mensen om hun dromen te realiseren en één van onze Critical Minds is bezig met het opzetten van Sustainable Minds. Dat gaat volledig over duurzaamheid. Als je bijvoorbeeld veel minder restafval gaat produceren dan scheelt dat afval en geld. Sustainable Minds wordt ‘as we speak’ uitgewerkt.”

Jullie staan ook op het Maritime & Offshore Career Event (MOCE) op 19 april in het WTC in Rotterdam, naar wie zijn jullie opzoek?
“Wij zijn opzoek naar mensen die zichzelf willen zijn en willen worden en die een warm hart hebben richting de maritieme industrie. Bij ons kun je vanuit jouw eigen kracht en visie met ons mee ondernemen.”