Interview: “Om een proces stabiel te krijgen, heb je vertrouwen nodig”

Foto: Critical Minds

“Toen ik bij een scheepsbouwer werkte kwam ik erachter dat iedere afdeling vooral met zijn eigen planning bezig was waardoor je niet altijd op één lijn zit op projectniveau. Alles was vooral gericht naar de klant toe met rapportages maar dat werd intern niet gedeeld. En toen dacht ik, dit kan beter.”

In de aanloop naar het Maritime & Offshore Career Event 2017 (MOCE) op 19 april spraken wij met Floris Groeneveld, 45 jaar en oprichter van Critical Minds, een bedrijf wat zich volledig richt op projectbeheersing. Critical Minds maakt processen inzichtelijk en creëert draagvlak voor nieuwe ideeën bij maritiem technische bedrijven. Hoe voorkom je dat projecten uitlopen of dat mensen steeds overuren moeten maken? Dat zijn vraagstukken waar Critical Minds antwoord op geeft.

“Door planningen inzichtelijk te krijgen worden ze voorspelbaar en hoeft er niet meer overgewerkt te worden bijvoorbeeld. Zo worden processen stabiel.”

Hoe pakken jullie dat aan?
“Dat doen wij door onze klanten een spiegel voor te houden. Als je jezelf goed kent dan weet je waar je goed in bent en daar moet je voor gaan, je moet het verschil maken door jezelf te zijn. En om een proces stabiel te krijgen heb je vertrouwen nodig. Daar begint alles mee. Als de basis wantrouwen is dan moet dat eerst opgelost worden. En je moet bereid zijn om het achterste van je tong te laten zien, oprecht en transparant durven zijn, dan kunnen we aan de slag.”

Er werken zowel starters als professionals bij Critical Minds met een technische, of bestuurskundige achtergrond. Allemaal analytische procesdenkers met ieder zijn of haar eigen expertise.

“Wij hebben bijvoorbeeld de zogenaamde ‘War-Room planning’ voor als er iets mis dreigt te gaan. Alle kopstukken komen bij elkaar, de beamer gaat aan en alles wordt op tafel gegooid. Dat zijn de momenten dat iedereen transparant en oprecht moet kunnen zijn, dan gebeurt het. Planningen moeten niet per afdeling worden geoptimaliseerd maar op projectniveau. En door transparant te werken kun je sturen op afwijkingen. Stel, tijdens het bouwproces van een schip komen er onderdelen later binnen dan gepland. Dan moet je daarop sturen door je aan te passen aan de situatie. Zo komt het project nog steeds op tijd af en loop je geen vertraging op.”

“De Planning van een project gebruiken we als het ‘harde’ gedeelte van het proces en vervolgens gaan we kijken hoe dat gemonitord moet gaan worden. Hoe je dat doet maakt niet uit dat kan met een computer of met papier op de muur maar je moet elkaar wel aan durven spreken als er iets anders loopt dan gepland, zo’n planning moet flexibel kunnen zijn.”

Hoe til je mensen van afdelingsniveau naar projectniveau?
“Ik vraag bijvoorbeeld aan mensen. Metsel je gewoon stenen? Of bouw je aan een kathedraal? Ben je staal aan het slijpen? Of ben je een schip aan het bouwen? Mensen bewust maken dat zij een onderdeel zijn van een veel groter geheel, daar gaat het om.”

Hoe komt het dat meerdere grote scheepsbouwers jullie nodig hebben? Je zou zeggen die hebben de ‘know how’ wel in huis.
“Ja dat zou je zeggen maar de projecten bij scheepsbouwers zijn vaak uniek, alleen de aanpak van projecten zou hetzelfde moeten zijn. Iedereen is zo bezig met zijn eigen expertise en wij brengen alle partijen bij elkaar. Dat doen onze Critical Minds vanuit de bedrijfskunde en de techniek, zo komen alle snij vlakken bij elkaar.”

Kun je een voorbeeld geven van een kostenbesparing?
“Wij hebben onlangs een mooi project gedaan bij Vermeer Eemhaven, zij bouwen warmtewisselaars. Binnen één maand hadden wij alle projecten inzichtelijk en op de rit. Zelfs zo goed dat de projecten soms een maand eerder opgeleverd kunnen worden dan gepland.”

Waar zijn jullie op dit moment mee bezig?
“Wij zijn nu aan de slag voor Van Oord in Bilbao in Spanje. Daar worden twee schepen gebouwd en wij  helpen ze om de planning zo goed mogelijk inzichtelijk te maken en te realiseren. En we zijn bezig om ook in het buitenland te starten, we zijn aan het onderzoeken of we in Amerika kunnen starten.”

Is Critical Minds ook bezig met duurzaamheid?
“Jazeker! Wij zijn een platform voor jonge mensen om hun dromen te realiseren en één van onze Critical Minds is bezig met het opzetten van Sustainable Minds. Dat gaat volledig over duurzaamheid. Als je bijvoorbeeld veel minder restafval gaat produceren dan scheelt dat afval en geld. Sustainable Minds wordt ‘as we speak’ uitgewerkt.”

Jullie staan ook op het Maritime & Offshore Career Event (MOCE) op 19 april in het WTC in Rotterdam, naar wie zijn jullie opzoek?
“Wij zijn opzoek naar mensen die zichzelf willen zijn en willen worden en die een warm hart hebben richting de maritieme industrie. Bij ons kun je vanuit jouw eigen kracht en visie met ons mee ondernemen.”

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →